ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Μητροπολίτη Άνθιμου με ΣΥΡΙΖΑ για το κτήριο της Ροτόντας

Άγρια κόντρα Μητροπολίτη Άνθιμου με ΣΥΡΙΖΑ για το κτήριο της Ροτόντας

Ροτόντα | Ειδήσεις: Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η διαμάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και τον Μητροπολίτη Άνθιμο, για τη χρήση του κτηρίου της Ροτόντας ως ιερού ναού.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ν.Ε. Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για «παραβίαση της νομιμότητας» και «πραξικοπηματική ενέργεια», επειδή ο ίδιος μετέφερε την Κυριακή (23/04/2017) στην Ροτόντα το παλαιό «εγκαίνιον» του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου, το οποίο και τοποθέτησε μονίμως στην Αγία Τράπεζα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό και ζητάει την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Μια ακόμη ενέργεια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου με σκοπό τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό, αποτελεί η χθεσινή του ενέργεια να μεταφέρει το παλαιό 'εγκαίνιον' του ιερού Ναού στο μνημείο και να το τοποθετήσει μονίμως στην Αγία Τράπεζα. Με αυτήν την πραξικοπηματική πράξη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να μετατραπεί σε τόπο λατρείας», επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων με βάση τις οποίες επιτρέπονται στη Ροτόντα μόνο 12 λειτουργίες ετησίως και απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού.

Η παραβίαση της νομιμότητας από το Μητροπολίτη Άνθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή».

Ποια είναι η Ροτόντα

rotonda

H Ροτόντα είναι θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, όμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης, και προοριζόταν για ναός του Διός.

Λόγω της μη χρήσης του, μετατράπηκε επί βυζαντίου σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων και μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο.

Συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.