ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: Πολύ σύντομα συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Πολύ σύντομα συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για το ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα», παραπέμποντας εμμέσως στο Eurogroup της 22ας Μαΐου για τις τελικές αποφάσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις. «Ελπίζω πριν από το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» σημείωσε.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η δεκαετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε και την εκτίμηση ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο μέλλον, συντασσόμενος και επισήμως με τη γραμμή Σόιμπλε που επιδιώκει να δημιουργήσει το δικό του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, ο ESM «θα πρέπει να ηγείται του σχεδιασμού, των διαπραγματεύσεων και της παρακολούθησης μελλοντικών προγραμμάτων. Θα μπορούσε στο μέλλον να έχει έναν ευρύτερο προληπτικό ρόλο παράλληλα με το ΔΝΤ, όπως αυτόν που έχει το ΔΝΤ τώρα, δημοσιεύονται τις δικές τους εκθέσεις ανά χώρα για να διασφαλίζεται η αντικειμενική μακροοικονομική ανάλυση» παρατήρησε.

Στήριξη από Μοσκοβισί

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, επισήμανε ότι το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%.

Ο ίδιος ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Σχετικές ειδήσεις