ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» Βαρουφάκη: Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα κλείσουν οι τράπεζες

«Βόμβα» Βαρουφάκη: Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα κλείσουν οι τράπεζες

Παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις της κίνησης DiEM 25 για τις Ευρωεκλογές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μπορεί να παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή (28/04/2017), τις προτάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής κίνησης DiEM 25 για τις επόμενες ευρωεκλογές, τη «βόμβα» ωστόσο έριξε χθες, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Telesur της Βενεζουέλας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έδωσε τη συνέντευξη από το Εκουαδόρ όπου βρισκόταν, μίλησε για το «εναλλακτικό σχέδιο» που είχε το 2015, για το οποίο γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας και αρχικά είχε συμφωνήσει να εφαρμοστεί, όπως υποστήριξε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως γνώριζε, πριν καν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία, ότι αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιχειρήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, οι τράπεζες θα έκλειναν και δεν θα υπήρχε ρευστότητα στην αγορά, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της «Ημερησίας». Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, πως ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε συμφωνήσει στην περίπτωση που οι τράπεζες έκλειναν να τεθεί σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο που είχε εκπονήσει, το οποίο προέβλεπε και εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, αλλά τελικά μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πίσω.

Σήμερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τις προτάσεις του DiEM 25 για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, εν όψει των ευρωεκλογών.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, είπε ότι η Ελλάδα από το 2010 βρίσκεται σε πτώχευση και σε «καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας» και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί και στους κόλπους της ΕΕ, που «θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση πριν την κατάρρευση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι ο μόνος δρόμος για να ανακάμψει και να βγει από την κρίση η ελληνική οικονομία, είναι να υπάρξει άμεσα δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας και αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να καταστεί η ελληνική οικονομία βιώσιμη, η χώρα θα πρέπει να προχωρήσεις στις εξής έξι βασικές μεταρρυθμίσεις:

- άμεσες και μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών,

- ταυτόχρονη ακύρωση της λιτότητας και αποφυγή των ελλειμμάτων με αντίστοιχη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους,

- δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (σύστημα παράπλευρης ακύρωσης οφειλών και εξωτραπεζικών πληρωμών - πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού),

- δημόσια εταιρεία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών - μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κυρίως της πρώτης κατοικίας,

- νέα αναπτυξιακή τράπεζα για τη δημόσια περιουσία, μετοχές της οποίας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία

- σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα (τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ - ΕΦΚΑ για μισθωτούς και νέες επιχειρήσεις start-ups).

«Το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Αυτή τη φορά οι έξι μεταρρυθμίσεις, που ο κοινός νους καταδεικνύει ως προαπαιτούμενα για απόδραση από την κρίση, θα εφαρμοστούν άνευ διαπραγμάτευσης. Η χώρα θα διατηρηθεί εντός της ευρωζώνης για όσο χρειάζεται, έως ότου η επίσημη Ευρώπη αποφασίσει να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις έξι μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Προτείνει επίσης, να αναβάλλονται μονομερώς οι αποπληρωμές σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM-EFSF και να δρομολογηθεί πολιτική παραμονής εντός της ευρωζώνης υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Στο ερώτημα αν η ευρωπαϊκή πολιτική κίνηση DiEM 25, της οποίας ο κ. Βαρουφάκης είναι επικεφαλής στην Ελλάδα, θα λάβει μέρος στις εκλογές είπε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, αυτές οι προτάσεις μας να τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων στις επόμενες ευρωεκλογές, με τον τρόπο που θα αποφασίσουμε από τη βάση», ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσίασε και τοπικά στελέχη της κίνησης DiEM 25, από τη Θεσσαλονίκη, στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας.

Χαρακτήρισε το DiEM 25 αυθεντικό, πανευρωπαϊκό, διεθνιστικό κίνημα, στράφηκε εναντίον όσων ταυτίζουν την Ευρώπη με την «ανίερη συμμαχία των κκ Βίζερ, Ντάϊζελμπλουμ, Eurogroup και Σία», ενώ κατηγόρησε όσους τον χαρακτηρίζουν αντιευρωπαϊστή. «Είμαστε φανατικά ευρωπαϊστές» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το DiEM 25 ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για τη διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις