ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Ελπίζουμε σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος εντός Μαΐου

Τζανακόπουλος: Ελπίζουμε σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος εντός Μαΐου

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν ξεκινήσει την συζήτηση που αφορά για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε, μιλώντας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, πως η κυβέρνηση ελπίζει, ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, εντός του Μαΐου.

Ο Δημήτρης ΤΖανακόπουλος υπογράμμισε ότι οι αναφορές της κυβέρνησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι κάποιο επικοινωνιακό τρικ, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα είπε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ότι θα εργαστεί για τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως επανέλαβε, είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές εντός του 2018, ενώ στην ερώτηση εάν θα προηγηθεί δοκιμαστική έξοδος, απάντησε θετικά, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα επιχειρηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα κατατεθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ώστε ακολούθως να γραφεί η έκθεση συμμόρφωσης, που θα βάλει και τυπικά την «σφραγίδα» της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για την υψηλή φορολογία και τις εξαγγελίες της ΝΔ για μείωσή της, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Η δημοσιονομική πολιτική έχει ως κομμάτι τη φορολογία, είναι το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων. Η ΝΔ πήρε την απάντησή της από τους θεσμούς».

Επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει υποστεί βαρύτατη πολιτική ήττα. Επί επτά μήνες καταστροφολογούσε για την κατάρρευση της κυβέρνησης της οικονομίας και της κοινωνίας», υποστηρίζοντας ότι «πολιτεύεται με διαστρεβλώσεις και παροχολογία».

Επίσης, αναφορικά με τις εξαγγελίες της ΝΔ, σημείωσε «εκτός και αν ευαγγελίζεται απότομη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που όμως θα εξισορροπηθεί με τεράστια μείωση των δημοσίων δαπανών, που σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, με κλείσιμο νοσοκομείων κλπ, τότε μιλάμε για πολιτική σοκ και δέους».

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι «η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων αφορά την περίοδο μετά το 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του προγράμματος και θα ανοίξει την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα αποτελέσει τη σφραγίδα της ΕΚΤ για το αξιόχρεο της Ελλάδας», τονίζοντας πως αυτό θα είναι το σήμα που περιμένουν όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα.

Τόνισε πως η τεχνική συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τους θεσμούς κλείνει χωρίς δημοσιονομικό κόστος. «Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας» είπε και συμπλήρωσε ότι «έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία, θα εφαρμοστούν μέτρα - αντίμετρα παράλληλα. Για κάθε κύκλο αρνητικών μέτρων θα υπάρχει ένας κύκλος θετικών μέτρων, γι' αυτό γίνεται και η συζήτηση για τον μηχανισμό πρόβλεψης».

Σχετικές ειδήσεις