ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών

Τέλος τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών
«Ψαλίδι» στα φορολογικά προνόμια των βουλευτών βάζει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος

Το Μαξίμου, θέλοντας να παρουσιάσει «θετικά» μέτρα καταργεί την έκπτωση στη φορολογία που είχαν έως σήμερα οι βουλευτές με το 25% των δηλωθέντων εισοδημάτων τους να είναι αφορολόγητο.

Έτσι όπως αναφέρει το δημοσιεύματ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1/1/17 οι βουλευτές θα φορολογούνται όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι πολίτες. Το συγκεκριμένο προνόμιο είχε παραχωρηθεί στους βουλευτές μέσω της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ' ψηφίσματος του έτους 1975 και αφορούσε την έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης όλων των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ετήσια αύξηση των εσόδων από την κατάργηση της έκπτωσης στους βουλευτές υπολογίζεται από το 2018 και έπειτα στα 44 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα το πολυνομοσχέδιο με διάταξή του βάζει φρένο στον υπερδανεισμό των πολιτικών κομμάτων, με χορήγηση στις τράπεζες ως εγγύησης ποσοστού της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση εισάγεται προς ψήφιση τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, με την οποία απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες σε δικαιούχους της κρατικής χρηματοδότησης με εγγύηση την εκχώρηση ποσοστού μεγαλύτερου του 50% από την ετήσια κρατική χρηματοδότηση του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Σχετικές ειδήσεις