ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός με αντιδεξιά χαρακτηριστικά μετά τα… μπάνια του λαού

Ανασχηματισμός με αντιδεξιά χαρακτηριστικά μετά τα… μπάνια του λαού

Ανασχηματισμός: Οι εξελίξεις για το χρέος, κλειδί για τον ανασχηματισμό. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας για να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα. Αντιδεξιά ανακλαστικά, έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και αντι...μητσοτακική ρητορική θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων υπουργών.

«ΨΗΝΕΤΑΙ» Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ - ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ, ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδει τα σενάρια για ανασχηματισμό, όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος το αργότερο μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

Οι εισηγητές του ανασχηματισμού προτείνουν στον Αλέξη Τσίπρα να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα με νέα πρόσωπα μετά την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων για το χρέος προκειμένου να σηματοδοτήσει στον ελληνικό λαό την αλλαγή σελίδας και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι θετικές για το ελληνικό χρέος οπότε ο Πρωθυπουργός θα έχει μία χρυσή ευκαιρία να ανανεώσει το κυβερνητικό σχήμα εξυπηρετώντας έναν τριπλό στόχο:

1. Να πραγματοποιήσει άνοιγμα στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που... ταλαιπωρείται από τις κόντρες για την φυσιογνωμία της ΔΗΣΥ, αξιοποιώντας στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία

2. Να ενισχύσει την αντιδεξιά και αντιμητσοτακική ρητορική με την προώθηση στελεχών που έχουν αντίστοιχο προφίλ

3. Να προβάλλει τα αποτελέσματα πολιτικών κατά της διαφθοράς και να επικοινωνήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας

Πρόσωπο - κλειδί για το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να απομακρύνει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από το υπουργικό σχήμα καθώς και ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει κουραστεί.

Μία αντίστοιχη ενέργεια θα άνοιγε εσωκομματικό πόλεμο με την ομάδα των 53 γεγονός όμως που φαίνεται να εξυπηρετεί σε αυτήν την φάση την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός δέχεται προτάσεις να αναβαθμίσει τον κ. Τσακαλώτο ως υπεύθυνο του οικονομικού κύκλου των υπουργείων και να τοποθετήσει ως υπουργό Οικονομικών τον κ. Χουλιαράκη. Παράλληλα, στο νέο υπουργικό σχήμα αναμένεται να ενισχυθεί η ομάδα των νέων στελεχών που έχει αναδείξει ο κ. Τσίπρας όπως είναι οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Λιάκος και Χαρίτζης.

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός, συζητά σενάρια για την υπουργοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν κυβερνητική θητεία στις πράσινες κυβερνήσεις και έχουν δείξει δείγματα αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή πολιτικών.

Κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση βουλευτών ή στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ανήκουν στην γενιά των 45άρηδων αναμένεται να διαδραματίσει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και οι συνεργάτες του που αναμένεται να αναβαθμιστούν στην κυβερνητική ιεραρχία, ενώ περιφερειακά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ προορίζονται για θέσεις γενικών γραμματέων και υφυπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το πλαίσιο θα επανυπουργοποιηθεί ο Μάρκος Μπόλαρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην θέση του Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο Νίκος Φίλης αποτελεί το πρόσωπο - κλειδί για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Μία ενδεχόμενη υπουργοποίηση του θα καθησύχαζε το κόμμα καθώς ο πρώην υπουργός Παιδείας εκφράζει τον σκληρό κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα θα συμβόλιζε το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αφού ο Ν. Φίλης έχει ταχθεί υπερ της προσέγγισης με την ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η επανένταξη του κ. Φίλη στο νέο σχήμα της κυβέρνησης στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να αφήσει το στίγμα της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην θέση του Γιάννη Μουζάλα ο οποίος δείχνει αυτοκρατορικές τάσεις στην διαχείριση του υπουργείου καθώς έχει... διώξει τρεις γενικούς γραμματείς οι οποίοι δεν άντεξαν το οργανωτικό χάος στο υπουργείο.

Υποψήφιοι προς αποχώρηση από το υπουργικό σχήμα είναι επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σχετικές ειδήσεις