ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος για χρέος: Ζητάμε καθαρή λύση - Επίθεση στη ΝΔ

Τζανακόπουλος για χρέος: Ζητάμε καθαρή λύση - Επίθεση στη ΝΔ

Δημήτρης Τζανακόπουλος | ελληνικό χρέος: Το πάγιο αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για μια άμεση και «καθαρή λύση» ως προς το ζήτημα του χρέους επανέλαβε την Τετάρτη (07/06/2017) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται οι εταίροι να μεταθέτουν διαρκώς το ελληνικό ζήτημα».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε: «Αυτό που πρέπει, όμως, σε κάθε περίπτωση να τονιστεί είναι ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες».

Και πρόσθεσε: «Πάρα πολλά εξαρτώνται, πλέον, από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητας, τόσο για τις αγορές χρήματος, όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας, όσο και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας. Αποφάσεις, που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος», επισήμανε.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, υπάρχουν τρεις αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη συμφωνία με τους δανειστές και αυτές είναι οι εξής:

1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.

2. Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Θα πρέπει να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία.

«Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκαν λίγες μέρες πριν από την ΕΛΣΤΑΤ και παρά τις γνωστές δυσκολίες, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο επιχειρείται να καλλιεργηθεί, τόσο από συστημικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις