ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ψήφισε ό,τι του έδωσαν οι δανειστές και τώρα «βλέπει» έξοδο από τα μνημόνια

Τσίπρας: Ψήφισε ό,τι του έδωσαν οι δανειστές και τώρα «βλέπει» έξοδο από τα μνημόνια

Αφού έφερε σε δύο χρόνια δύο καταστροφικά μνημόνια τώρα βλέπει... φως στο τούνελ - Θυμήθηκε, κατόπιν εορτής, τον... αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του Eurogroup

«Φορείς, όπως το Eurogroup πρέπει να λειτουργουν περισσότερο δημοκρατικά. Για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης (21/06/2017) σε ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κατάσταση μη αναστρέψιμη. «Το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε την Προοδευτική Συμμαχία για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και σημείωσε: «Η επιλογή μας ήταν από την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα της Ευρώπης, αναφέροντας σχετικά: «Οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί σε εγρήγορση. Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης. Η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δεν εμπνέει και δεν ελκύει. Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη. Πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της».

«Αξίζει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί και ζητώ την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Για να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά. Η Ευρώπη θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της, όταν οι λαοί πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους, όταν θα αφορά όλους τους πολίτες της και όχι κάποιους τεχνοκράτες όπως είναι τώρα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις