ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κούλογλου: Τα γλυπτά του Παρθενώνα να μπουν στη διαπραγμάτευση για το Brexit

Κούλογλου: Τα γλυπτά του Παρθενώνα να μπουν στη διαπραγμάτευση για το Brexit

Στην πρόταση του Στέλιου Κούλογλου, η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις συνομιλίες της ΕΕ με το Λονδίνο για το Brexit, επανέρχεται η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Σχετικό ερώτημα είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Κομισιόν, τονίζοντας ότι «τα μάρμαρα του Παρθενώνα θεωρούνται το σημαντικότερο σύμβολο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Η πρόταση έχει γίνει ευνοϊκά δεκτή στις Βρυξέλλες, αναφέρει η Telegraph.

Αναλυτικά η ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου προς την Κομισιόν:

“Θέμα: Να συμπεριληφθεί στη συμφωνία για το Brexit η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Σε παρόμοια ερώτηση που είχε τεθεί παλαιότερα, η Επιτροπή είχε απαντήσει ότι η ΕΕ δεν διαθέτει αρμοδιότητα παρέμβασης για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών.

Όμως, από τον συνδυασμό των άρθρων 3, 50 και 167 της Συνθήκης για την ΕΕ, προκύπτει η υποχρέωση των διαπραγματευτών του Brexit να λάβουν υπόψη την ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα γλυπτά του Παρθενώνα θεωρούνται τα σημαντικότερα σύμβολα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Συνεπώς, η επανένωση των μαρμάρων, πέρα από το γεγονός ότι θα ήταν ένδειξη σεβασμού και ύπαρξης πολιτισμένης σχέσης μεταξύ του αποχωρούντος μέλους και της ΕΕ, είναι πολύ περισσότερο νομική επιταγή.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα ανταποκριθεί στη νομική της υποχρέωση που απορρέει από τον συνδυασμό των άρθρων 3, 50 και 167 της Συνθήκης για την ΕΕ διεκδικώντας την επιστροφή των γλυπτών πριν από την έξοδο του αποχωρούντος μέλους;

2. Θεωρεί ότι η οδηγία 93/7/ΕΟΚ, που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις παράνομης απομάκρυνσης μόνο από το 1993 και μετά, προστατεύει επαρκώς την ευρωπαϊκή μας πολιτιστική κληρονομιά;

3. Προτίθεται να λάβει δεσμευτικά μέτρα για να καλυφθεί αυτό το νομικό κενό προστασίας;”.

Σχετικές ειδήσεις