ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είδηση - «βόμβα»: Η κυβέρνηση ήξερε τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής στα Κύθηρα από το Μάιο

Είδηση - «βόμβα»: Η κυβέρνηση ήξερε τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής στα Κύθηρα από το Μάιο

Σάλο προκαλεί η καταγγελία στην οποία προέβη η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γνώριζε ήδη από το Μάιο του 2017 τις σοβαρότατες ελλείψεις που αντιμετώπιζαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε περιοχές όπως η Λακωνία και τα Κύθηρα.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», το Μάιο η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Λακωνίας – Κυθήρων (ΕΑΚΠ) είχε έγγραφο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, αναφέροντας πως «η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συμβάντων, καθότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τέτοιες που δυσκολεύουν τη διεκπεραίωση του έργου μας και την επιτυχία της αποστολής μας».

«Τα προβλήματα σάς είναι γνωστά, όπως γνωστές σάς είναι και οι διαχρονικά συνεχιζόμενες περικοπές της υπηρετούσας δύναμης του νομού (σ.σ. Λακωνίας) σε προσωπικό, όπου παρ' όλες τις περικοπές θέσεων εξακολουθούμε να έχουμε κενά σε προσωπικό. Η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και βλάστησης και, το κυριότερο, έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή», είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά τότε.

Στη συνέχεια, η ΕΑΚΠ ζητούσε πολύ συγκεκριμένα τα εξής:

- Την κάλυψη των κενών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ΠΚ) Κυθήρων με μόνιμο προσωπικό καθότι διαθέτει έντονη τουριστική δραστηριότητα και πλούσιο φυσικό κάλλος και ως νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια ενίσχυση δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα.
- Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών που υπάρχουν στην πυρασφάλεια της χώρας και του νομού Λακωνίας.
- Την άμεση αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΠΥ) Σπάρτης σε σταθμό Β΄ Τάξης.
- Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Γυθείου (λόγω της μετακίνησης προσωπικού στους εθελοντικούς σταθμούς έχουν δημιουργηθεί κενά).
- Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Αρεόπολης.
- Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων και πιο συγκεκριμένα με οδηγούς αλλά και την αναβάθμισή της σε σταθμό Γ΄ Τάξης καθότι διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο τομέα ευθύνης στο νομό μετά την ΠΥ Σπάρτης.
- Την άμεση κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων με αξιωματικούς, όπου αντί να υπηρετούν τρεις αξιωματικοί, βάσει οργανογράμματος, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο υπηρετούν μόνο δύο και είναι αδύνατον να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πυροπροστασίας, περιπολικών κ.τ.λ.
- Την άμεση πρόβλεψη και τον ορισμό θέσης και τοποθέτησης αξιωματικού στο ΠΚ Νεάπολης καθότι οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Σοβαρές καταγγελίες

Εξάλλου η ΕΑΚΠ είχε καταγγείλει και μια σειρά από ενέργειες, κάνοντας λόγο για «ανυπαρξία σχεδιασμού».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα Κύθηρα, η ΕΑΚΠ είχε υπογραμμίσει:

- Στις 3/5/2017 στο ΠΚ Κυθήρων, όπου υπάρχει μόνιμη έλλειψη προσωπικού, με διαταγή τοποθετούνται δύο οδηγοί ΠΠΥ (σ.σ. πενταετείς), οι οποίοι μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν σε διάθεση στην ΠΥ Μολάων από τις 11/7/2016.

- Στις 15/6/2017 με απόφαση του αρχηγείου αποσπώνται δύο πυροσβέστες από ΠΥ και ΠΚ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς το ΠΚ Κυθήρων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων υπηρετούν μόνο 8 μόνιμοι πυροσβέστες (σ.σ. προβλέπεται να είναι 11) από τους οποίους οι 3 έχουν μετακινηθεί πρόσφατα με απόσπαση, 10 πενταετείς και 4 εποχικοί.

Σχετικές ειδήσεις