ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομολογία Τζανακόπουλου: Πάμε καλά αλλά οι δανειστές είναι αυτοί που αποφασίζουν

Ομολογία Τζανακόπουλου: Πάμε καλά αλλά οι δανειστές είναι αυτοί που αποφασίζουν

Αυτοί που θα έδιωχναν τους τοκογλύφους δανειστές και τα μνημόνια, παραδέχονται ότι αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον - Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις εκλογές, την οικονομία αλλά και την εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί στην εφημερίδα «Real News», ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος, δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα καθώς το πρόγραμμα κινείται εντός των στόχων, υπογραμμίζει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2019 και επιτίθεται στη ΝΔ, καταλογίζοντας της ακροδεξιά στρατηγική.

Ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στην ημερίδα στο Ταλίν απαντά πως «η κυβέρνηση έπραξε ορθότατα, με ιστορική συνείδηση και αντανακλαστικά και τελικά δικαιώθηκε από την κατάληξη της ίδιας της συνόδου στο Ταλίν που οδηγήθηκε στην απαξίωση από την πλειοψηφία σχεδόν των κυβερνήσεων της ΕΕ». Ο κ. Τζανακοπουλος συμπλήρωσε πως ως η πολιτική και θεωρητική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε ποτέ, αλλά αντίθετα ανέδειξε την σταλινική παρέκκλιση σαν μια από τις κύριες αιτίες για την υποχώρηση του κομμουνιστικού κινήματος. Ωστόσο σημειώνει: «Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί το κομμουνιστικό κίνημα, ιδεολογικά, πολιτικά πρακτικά με την εγκληματική ναζιστική τερατωδία (...) Το κομμουνιστικό κίνημα με τους αγώνες, τις θυσίες, την θεωρητική του προσφορά άνοιξε τον ορίζοντα της πολιτικής δράσης. Αποτέλεσε και αποτελεί παρακαταθήκη ελευθερίας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος της χρεώνει ριζική μετάλλαξη, τονίζοντας πως τα δύο πρόσωπα των αντιπροέδρων είναι σαν τα δύο πρόσωπα του Ιανού και προσθέτει «οι ακροδεξιές θέσεις που πολλές φορές εκφράζονται από την ηγεσία της ΝΔ, είτε αυτές αφορούν το Ταλίν, είτε το δόγμα τάξης και ασφάλειας, είτε τη διαχείριση του προσφυγικού, δεν αποτελούν διολίσθηση αλλά στρατηγική επιλογή».

Για τα οικονομικά στοιχεία σε σχέση με την πορεία των εσόδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει πως το 2017 και το 2018 η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφήνει πολύ λίγα περιθώρια αμφισβητήσεων, ωστόσο συμπληρώνει πως «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η στάση των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς σπανίως αυτή καθορίζεται από τον οικονομικό ορθολογισμό, όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν».

Σχετικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών ο Δημήτρης Τζανακοπουλος έκανε λόγο για δημοσιογραφική επιμονή και τόνισε: «Θα επαναλάβω ότι αυτή κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της τετραετίας 2015- 2019 με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των ετών 2010-2014. Και η σύγκριση θα είναι συντριπτική για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη».

Επιπλέον εκτίμησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στην ώρα του και χωρίς αναταράξεις εάν όλοι να δουλέψουν εποικοδομητικά, «η στάση τόσο της Γερμανίας όσο και του ταμείου λοιπόν είναι κρίσιμοι παράγοντες που θα παίξουν κομβικό ρόλο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στα πολιτικά μηνύματα και στον συμβολισμό της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος εκφράζει μια διαφορετική πολιτική αντίληψη χωρίς εμμονή στη λιτότητα, τους ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την α λα καρτ δημοκρατία, σημεία που βρίσκουν σύμφωνη και την ελληνική κυβέρνηση, και τόνισε ότι «η επίσκεψη αυτή φιλοδοξούμε να έχει και πρακτικά αποτελέσματα με την εκκίνηση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους των Γάλλων επιχειρηματιών που θα συνοδεύουν των Πρόεδρο Μακρόν».

Ερωτηθείς για τις κυβερνητικές προτεραιότητες, ο κ. Τζανακοπουλος απάντησε πως αυτές κινούνται σε τρεις άξονες, που αφορούν στην προετοιμασία του εδάφους για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης μας στις αγορές χρήματος, στην ενίσχυση της αναπτυξιακής τάσης της ελληνικής οικονομίας με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στη συνέχιση -εντός των δεδομένων περιορισμών- των κοινωνικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε πως θα δώσει τις συντεταγμένες ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου που θα έχει στο κέντρο του την ιδέα της δίκαιης ανάπτυξης.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού εκτίμησε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο, ο Δημήτρης Τζανακοπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα την καταψηφίσει, προσθέτοντας πως «δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι για να εξετάσουμε εκτός από την ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα».

Σχετικές ειδήσεις