ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που έρχεται στη χώρα μας

Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που έρχεται στη χώρα μας

Με πανηγυρικό τρόπο έχει εξαγγελθεί η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από το μήνυμα στήριξης, προσδοκά να αποκομίσει και επικοινωνιακά οφέλη.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνοδεύεται από εκπροσώπους μεγάλων εταιριών, οι οποίοι έχουν στο «στόχαστρο» επενδύσεις και μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΔΕΚΟ που θα αποκρατικοποιηθούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro που κάνει ειδικό αφιέρωμα στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, παρότι γίνεται πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού για να ζητηθεί στις γερμανικές Αρχές ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.

Η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα, αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του Νίκου Βερνίκου προέδρου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από τη μιζέρια».

Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Εμανουέλ Μακρόν: «Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Crédit agricole και η Société Generale».

«Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με τη Γερμανία. Έτσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.

Άλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαγορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ. Όσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.
Όλα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δισ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017;» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα, η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος.

«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι» προσθέτει ο ίδιος στις δηλώσεις του στη Le Figaro.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις