ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Παυλόπουλου προς Μακρόν: Οι εταίροι να πράξουν αυτό που τους αναλογεί

Μήνυμα Παυλόπουλου προς Μακρόν: Οι εταίροι να πράξουν αυτό που τους αναλογεί

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμα του προς τον Μακρόν, υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

«Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος προς τον Γάλλο Πρόεδρο.

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή «κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς τη στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μία κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της».

«Επιτρέψατέ μου», συνέχισε, «εφεξής ν' αναφερθώ στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ρόλο της Γαλλίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος άξονας αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση, ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή, αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν' αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου. Έτσι ώστε ν' αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Με αυτές τις σκέψεις σάς καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα. Και εύχομαι να απολαύσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αλλά και την ανυπόκριτη εκτίμηση και αγάπη του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις