ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το βιβλίο που χάρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο ζεύγος Μακρόν

Αυτό είναι το βιβλίο που χάρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο ζεύγος Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναδεικνύει το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας και τη συμβολή της στην Παιδεία και τον δυτικό πολιτισμό μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του με τίτλο «Στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού – Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς».

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται ο ρόλος της αρχαίας Ελλάδας «που δημιούργησε την Παιδεία, στην πιο υψηλή της έκφραση» καθώς και οι τρεις πυλώνες του Δυτικού Πολιτισμού μέσα από τους συμβολισμούς που κρύβει ένα από τα ομορφότερα γλυπτά του Μουσείου της Ακρόπολης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παυλόπουλος είχε δωρίσει πρόσφατα το νέο του πόνημα στο ζεύγος Μακρόν, όταν επισκέφθηκε την χώρα μας. Ο ίδιος, μάλιστα, κατά την προσφώνησή του προς τον Γάλλο ομόλογό του, του υπενθύμισε το απόφθεγμα του Γάλλου φιλοσόφου, Αντρέ Μαλρώ, που είχε πει στη μνημειώδη ομιλία του κατά τη διάρκεια της πρώτης φωταγώγησης της Ακρόπολης το 1958: «Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης».

Παράλληλα, το βιβλίο υπήρξε η βάση για την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη του πρόσφατου Athens Democracy Forum.

«Ηρωίδα» του βιβλίο είναι η Σκεπτομένη Αθηνά ή Αθηνά της Στήλης του Μουσείου της Ακρόπολης, «ένα είδος συμβόλου της ρίζας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», όπως έχει επισημάνει ο κ. Παυλόπουλος. Συνιστά, όπως ο ίδιος τονίζει, «την πρώτη αντηρίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την Αρχαία Ελλάδα που δημιούργησε την Παιδεία, στην πιο υψηλή της έκφραση, θέτοντας τις βάσεις της μετατροπής της πληροφορίας και της εμπειρίας σε γνώση, της γνώσης σε Επιστήμη, εν τέλει σε Σοφία» και «υπερασπίστηκε αυτή την Παιδεία, άρα τον εξ αυτής γεννηθέντα Πολιτισμό, απέναντι στον δεσποτισμό».

Ο κ. Παυλόπουλος αναδεικνύει τους ποικίλους συμβολισμούς της Σκεπτομένης Αθηνάς και εξηγεί πώς «η Αρχαία Ρώμη αποτέλεσε ένα είδος γέφυρας πάνω από την οποία πέρασε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα για να φθάσει, μέσω του Βυζαντίου, ως την Αναγέννηση και πώς αυτό το αρχαίο πνεύμα βρήκε την ενδοσκοπική κορύφωσή του στη Χριστιανική Διδασκαλία».

«Στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε τα σύμβολα είναι αναντικατάστατα, αφού μπορεί να εμπνεύσουν τον σύγχρονο Άνθρωπο προκειμένου να υπερασπισθεί τον προορισμό του, κατά την σισύφεια πορεία του προς το μέλλον», καταλήγει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Το νέο βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Σχετικές ειδήσεις