ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ των συμφερόντων τους

Γιούνκερ: Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ των συμφερόντων τους

Σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild Zeitung με τίτλο «Γιατί δεν κόβετε χρήματα από την Πολωνία και την Ουγγαρία;» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν οι υπερχρεωμένες χώρες «χαίρονται», όπως λένε, πολύ πρόωρα για το τέλος της θητείας Σόιμπλε ως υπουργού Οικονομικών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει πως οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε επίσης υπέρ των συμφερόντων τους την κρίσιμη στιγμή και πως η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα για τον Σόιμπλε και τη Γερμανία δεν έχει συχνά σχέση με την πραγματικότητα. Υποστήριξε ότι αποτελεί και γερμανικό παραμύθι το ότι μόνον ο Σόιμπλε έχει υποστηρίξει τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσθέτει ότι ο γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών διαδραματίζει στην Ευρώπη έναν ρόλο που προωθεί τη συναίνεση και καταλήγει ότι, σε κάθε περίπτωση, ο Σόιμπλε θα γίνει ένας εξαιρετικός πρόεδρος της Βουλής.

Σε επόμενη ερώτηση αν μια ενδεχόμενη αδιάλλακτη στάση του κόμματος FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) έναντι των υπερχρεωμένων κρατών μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ απαντά ότι η CDU (η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ) είναι ένα έμπειρο ευρωπαϊκό κόμμα, ότι δεν μπορεί να διακρίνει πρόθεση απομάκρυνσης των Πρασίνων από την Ευρώπη (το αντίθετο ισχύει, λέει) και εκφράζει την ευχή το FDP να θυμηθεί ότι είναι το κόμμα του Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ.

Για την προσφυγική κρίση, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και την απόφαση της Γερμανίας, το 2015, να υποδεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι η Γερμανία έπραξε σωστά και ότι αυτή η στάση ανθρωπισμού την τιμά. Λέει ότι περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής στηρίζουν τους 100.000 εθνικούς συνοριοφύλακες και τις περιπολίες σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Ισπανία και ότι η Ευρώπη είναι και παραμένει μια ήπειρος της αλληλεγγύης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις