ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Να δοθούν αποζημιώσεις για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

Κουρουμπλής: Να δοθούν αποζημιώσεις για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

«Υπάρχουν ζημιές και είναι μεγάλη ανάγκη να καταβληθούν αποζημιώσεις, κυρίως στους αλιείς και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που επλήγησαν, καθώς δεν έχει τελειώσει ακόμα η τουριστική περίοδος».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά από συνάντηση που είχε με τον διευθυντή και στελέχη του Διεθνούς Ταμείου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds), παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιού και του γγ του υπουργείου, Δ. Καλαματιανού, με αφορμή τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ» στον Σαρωνικό και τη διάσπαρτη ρύπανση που προκάλεσε σε ακτές της Αττικής.

Τα στελέχη του Ταμείου (IOPC Funds) εξέφρασαν την πρόθεσή τους για εγκατάσταση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Γραφείου Αιτήσεων για Αποζημιώσεις, ενώ ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκλήθηκε μετά το ναυάγιο, προσθέτοντας ότι «το υπουργείο δέχτηκε θετικά σχόλια από το εξωτερικό για την κινητοποίησή των ελληνικών αρχών, όπως οι ειδικοί που ήρθαν από το Ρότερνταμ».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ν. Σαντορινιός, τόνισε ότι παρά την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, η ρύπανση σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών έχει ανοίξει ενδεχομένως και ζητήματα επιβίωσης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Διονύσης Καλαματιανός, εξέθεσε αναλυτικά τις κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τη ρύπανση, ενώ πρόσθεσε ότι εφαρμόστηκε το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Ο διευθυντής του ταμείου, José Maura, τόνισε ότι υπάρχουν ήδη επαφές προκειμένου το IOPC Funds να ανοίξει τοπικό γραφείο, που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα όργανα των Funds, κατά συνέπεια έχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κάλυψης.

Είπε ότι οι κανόνες υπό τους οποίους λειτουργούν τα Funds, είναι αυτοί που ισχύουν διεθνώς και ότι η δουλειά των Funds είναι να συνεργάζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας που έχει πληγεί για τη διευθέτηση των αποζημιώσεων.

Αναγνώρισε ότι η αντίδραση του υπουργείου ήταν άμεση και αποτελεσματική, σημείωσε δε, ότι η ρύπανση δεν αποτελεί οικολογική καταστροφή, αλλά οικολογικό συμβάν. Επικαλέστηκε άλλες περιπτώσεις με τεράστια οικολογική καταστροφή και τόνισε ότι κεντρικός άξονας λειτουργίας του Διεθνούς Ταμείου είναι να γίνεται αναλογική χρήση μέσων απορρύπανσης, σε σχέση με τη ζημιά που έχει προκληθεί, καθώς και η απόδειξη των πραγματικών μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επιχείρηση απορρύπανσης.

Το Διεθνές Ταμείο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds) εκπροσώπησαν στη συνάντηση, ο διευθυντής κ. José Maura, η επικεφαλής του Τμήματος Απαιτήσεων, κ. Liliana Monsalve, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Thomas Liebert και o νομικός σύμβουλος του «1992 Fund» στην Ελλάδα, κ. Ιωάννης Μαρκιανός Δανιόλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις