ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες, στο Business Council for International Understanding, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε ομιλία στο Brookings Institution.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για μια Ελλάδα που έχει επιστρέψει και μπαίνει σε μια νέα εποχή, με μια δυναμική οικονομία, αποτελώντας έναν υποσχόμενο τόπο για επενδύσεις.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδα – ΗΠΑ σημειώνοντας ότι το momentum που έχει δημιουργηθεί από τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Τόνισε ότι πρόκειται για σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, δεδομένης της θέσης της Ελλάδας και για το λόγο αυτό, η αμερικανική βοήθεια για την ανάκαμψη της Ελλάδας και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας απέναντι σε όσους θέλουν να τα υποβαθμίσουν είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε non paper στον Αμερικανό αντιπρόεδρο με τα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη», διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας παρέδωσε στις ΗΠΑ non paper με τις παραβιάσεις των Τούρκων

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή προοπτική της και πως βέβαια αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική κατ΄εξακολούθησιν παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο Πενς non paper που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά στοιχεία - ανά μήνα από το 2013 έως τώρα, τον Οκτώβριο -, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Οι αμερικανικές αρχές ενημερώνονται σταθερά από την πρεσβεία για αυτά τα στοιχεία, ωστόσο ο Αντιπρόεδρος έδειξε να το εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σχετικές ειδήσεις