ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας από τη Γαλλία: «Το βραβείο που παρέλαβα, ανήκει στον ελληνικό λαό»

Αλέξης Τσίπρας από τη Γαλλία: «Το βραβείο που παρέλαβα, ανήκει στον ελληνικό λαό»

Με το Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique) η γαλλική επιθεώρηση Politique Internationale τίμησε στο Παρίσι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα - «Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξε ο ελληνικός λαός σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα - Τι είπε στο πρόγευμα με τους επιχειρηματίες. 

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΥΠΕΡΤΟΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ο πρωθυπουργός στο πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης Politique Internationale και επιχειρηματίες παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%.

Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% πλέον, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια. Επιπλέον, σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Πέραν αυτών, επεσήμανε το υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

Το απόγευμα θα τιμηθεί με το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες από τον δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων.

Την Παρασκευή (24/11) θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο Πρόεδρο και αργότερα συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για την προσέλκυση επενδύσεων και πολιτικούς αξιωματούχους.

Στην συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, στην οποία μετέχουν ΕΕ και οι έξι ανατολικές χώρες-εταίροι, δηλαδή Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Δείτε τις φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr από τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα

«Να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος»

«Το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο. Με ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προλαμβάνοντας το Βραβείο «Πολιτικού Σθένους», από το πολιτικό περιοδικό «Politique Internationale».

Απονέμοντας το βραβείο ο Πατρίκ Βάσμαν διευθυντής της «Politique Internationale» υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε το κουράγιο να πάρει αποφάσεις προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τον χαρακτήρισε άνδρα με πεποιθήσεις και θάρρος, και σημείωσε ότι λίγοι άνδρες κατάφεραν να γίνει η ριζοσπαστική Αριστερά η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Χρειαζόταν μεγάλο κουράγιο να πάει κόντρα στην τρόικα και στους υποστηρικτές της λιτότητας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το βραβείο ανήκει στον Ελληνικό λαό

«Είναι μια μεγάλη τιμή επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το βραβείο ανήκει όχι σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό, και εγώ το παραλαμβάνω σήμερα στο όνομά του» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσηλωμένοι πάντοτε στο σχέδιο μας και σε αυτό που πιστεύαμε ως το σωστό για τη μεγάλη πλειοψηφία, καταφέραμε να αντισταθούμε στις "σειρήνες" και να οδηγήσουμε σιγά σιγά το σκάφος που λέγεται Ελλάδα αλλά και το σκάφος που λέγεται Ευρώπη σε πιο ήρεμα νερά. Αποφύγαμε την άτακτη ή την οργανωμένη χρεοκοπία, τα σχέδια ορισμένων ακραίων κύκλων για έξοδο της Ελλάδας από ευρώ, σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη. Η οικονομία ανακάμπτει με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, με ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2017 κοντά στο 2%, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση που μας δίνει την δυνατότητα να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, η ανεργία αποκλιμακώνεται, έχει πέσει πάνω από έξι μονάδες. Η χώρα ανέκτησε σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, την πρόσβαση στις αγορές χρήματος με ευνοϊκούς όρους. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση της ελληνικής οικονομίας και με λίγα λόγια διαμορφώνεται μια εικόνα μιας οικονομίας και μιας χώρας που ανακάμπτει. Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την χώρα εκείνη που το 2015 βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Και στη συνέχεια, «για μας κρίσιμο δεν είναι μόνο να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα όσο δύσκολο και αν είναι αυτό και φαίνεται ότι τα καταφέρουμε και το ολοκληρώνουμε με επιτυχία. Το κρίσιμο είναι τούτη την ώρα που βγαίνουμε από την κρίση, κάτι το οποίο αναγνωρίζουν και όλοι οι εταίροι μας και οι θεσμοί που βλέπουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφαλή δημοσιονομική πορεία με σημαντική αναπτυξιακή προοπτική», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εν κατακλείδι, «το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα σύγχρονο βιώσιμο και δίκαιο, με ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο. Βασική προτεραιότητά μας είναι το στοίχημα της εργασίας με προοπτικές δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης οι νέοι να βρουν ελπίδα μέλλον και προοπτική. Δεν μπορείς να χτίσεις κάτι καινούργιο με φθαρμένα υλικά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας: Είμαι Ευρωπαϊστής

«Πάντοτε πίστευα στη ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα πως παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές.

Επιπλέον υπογράμμισε πως η Ευρώπη αντιμετώπισε 3 παράλληλες κρίσεις:

«Την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. Και μέσα σε αυτό το πεδίο κρίσεων, έγινε σαφές ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων.
Ασφαλώς οι επιδόσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες αλλα αυτό είναι το πλαίσιο που επιδιώκουμε τις βελτιώσεις».

Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της.

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη απόφασεων και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης.

Για τις εξελίξεις στη Γερμανία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις