ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Τα Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ

Παυλόπουλος: Τα Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ

«Ευνοούμε την ενταξιακή διαδικασία όλων των Βαλκανικών χωρών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεσηπλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Σέρβο ομόλογό του.

Καλωσορίζοντας τον υπουργό Πολιτισμού και Πληροφοριών της Σερβίας, Vladan Vukosavljevic στο Προεδρικό Μέγαρο και παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βελιγράδι και τον Πύργο Νεμπόισα, «αυτό το εμβληματικό Μουσείο, το οποίο με τόση φροντίδα η Σερβία έχει δημιουργήσει όχι μόνο για τον Ρήγα Φεραίο, αλλά για όλους τους Αγωνιστές που έπεσαν μαζί με τον Ρήγα Φεραίο για την Ελευθερία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί Σέρβοι Αγωνιστές», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρατήρησε αρχικώς ότι, «για εμάς, τους Έλληνες, αυτό έχει τεράστια σημασία, και επαναλαμβάνω, το γεγονός ότι έχετε δώσει κι εσείς αυτή τη σημασία, μας αγγίζει ιδιαίτερα. Όπως σας τόνισα στο Βελιγράδι, για εμάς το όραμα του Ρήγα όσον αφορά την συνεργασία όλων των βαλκανικών λαών παραμένει πάντα ζωντανό.

Ζωντανό και για την περιοχή και για ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι ώστε -σημείωσε με έμφαση ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος- τα Βαλκάνια να είναι αναπόσπαστο κομμάτι, ισότιμο κομμάτι, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πράγμα βεβαίως που προϋποθέτει, όπως είναι αυτονόητο, εκ μέρους όλων μας πλήρη σεβασμό τόσο του διεθνούς όσο και του ευρωπαϊκού δικαίου. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ευνοούμε την ενταξιακή διαδικασία όλων των Βαλκανικών Χωρών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση που τόνισα, του πλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφυλάκτως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, στηρίζει τις ενταξιακές της διαδικασίες. Έχετε κάνει -είπε απευθυνόμενος στον προσκεκλημένο του- πολύ σημαντικές προόδους. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση και θα είμαστε ευτυχείς να προστεθεί στη χωρία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Σερβία. Και για να μιλήσω για τις δικές σας αρμοδιότητες, να προστεθεί ο τόσο σημαντικός σερβικός πολιτισμός ως μια ακόμη ψηφίδα σε αυτό το μεγάλο ψηφιδωτό του Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού, του κοινού μας πολιτισμού».

Στην αντιφώνησή του, ο Σέρβος υπουργός επεσήμανε ότι «όλοι οι Σέρβοι πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα αισθάνονται ως φίλοι μεταξύ φίλων. Και πραγματικά αποτελεί για μας ιδιαίτερη χαρά κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τη φίλη χώρα. Οι ελληνοσερβικές σχέσεις είναι ισχυρές μέσα από την ιστορία μας . Νομίζω ότι τους δεσμούς αυτούς θα πρέπει να τους συνεχίσουμε και στο μέλλον και να προσθέσουμε ένα κομμάτι ακόμα σε αυτό το μωσαϊκό της πολύ καλής συνεργασίας μας.

Πραγματικά χαίρομαι που αναφερθήκατε και στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου, με τα θερμά λόγια που χρησιμοποιήσατε. Θα ήθελα να πω ότι η φροντίδα που δείχνουμε όσον αφορά αυτό το μνημείο, αφορά και τη δική μας ιστορική μνήμη. Διότι είναι γνωστό ότι τα ιστορικά γεγονότα έχουν ενώσει τους δύο λαούς. Και θα πρέπει αυτό να το διατηρήσουμε και στο μέλλον. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Σερβία είναι έτοιμη για στρατηγική συνεργασία σε όλους τους τομείς, και βεβαίως όσον αφορά τον τομέα τον οποίο εκπροσωπώ, τον τομέα του Πολιτισμού», είπε και κατέληξε:

«Νομίζω ότι δεν θα ακουστεί καθόλου υπερβολικό εάν πω ότι τα Βαλκάνια είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μπορούμε να φανταστούμε την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς να προσεγγίσουμε, να εστιάσουμε στην ιστορία των βαλκανικών λαών. Η εικόνα της Ευρώπης σήμερα δεν θα ήταν αυτή που γνωρίζουμε, εάν δεν την είχε επηρεάσει τόσο πολύ ο ελληνικός πολιτισμός και οι επιρροές που δέχτηκε. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς μαζί με την Ελλάδα, η Σερβία και η Ελλάδα μαζί , αυτό που επιθυμούμε είναι να βρεθούμε από κοινού στην πολιτική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε προς το καλό της Ευρώπης γενικότερα. Όσον αφορά τώρα την συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι πάρα πολύ καλή. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεργασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις