ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με την τροπολογία Αχτσιόγλου για τις απεργίες - Αποσύρθηκε άρον άρον

Θρίλερ με την τροπολογία Αχτσιόγλου για τις απεργίες - Αποσύρθηκε άρον άρον

Σε απόσυρση της ρύθμισης για την κήρυξη απεργιών που επρόκειτο να ψηφιστεί, σήμερα, Τρίτη (05/12) προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να συζητηθεί σε άλλο νομοσχέδιο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση πήρε πίσω την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι απεργίες στα πρωτοβάθμια σωματεία προκηρύσσονται με πλειοψηφία 50% στη γενική συνέλευση αντί του 20% που είναι σήμερα. Η τροπολογία κατατέθηκε αργά χθες το απόγευμα με στόχο να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προκληθεί αντιδράσεις. Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας για την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, οπότε επρόκειτο να ψηφισθούν οι τροπολογιές για την απεργία. Ωστόσο η απόφαση ελήφθη πριν την υποχώρηση της κυβέρνησης που απέσυρε τις επίμαχες τροπολογίες..

Πιο συγκεκριμένα όπως έγινε χθες γνωστό, αποσύρονται από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με:

- Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.

- Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.

- Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η τροπολογία για την απεργία που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, όριζε πως για να προκηρύξει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο (σ.σ. επιχειρησιακό), θα έπρεπε στην συνέλευση που θα αποφασιστεί, να συμμετέχει το 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Πράγμα που σημαίνει πως πλέον τα Διοικητικά Συμβούλια δεν θα μπορούσαν πλέον να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, εκτός και αν το προβλέπει το καταστατικό.

Σχετικές ειδήσεις