ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Σεβασμό στη συνθήκη της Λωζάνης θα ζητήσει ο Παυλόπουλος

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Σεβασμό στη συνθήκη της Λωζάνης θα ζητήσει ο Παυλόπουλος

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα | Ειδήσεις: Τι θα πουν στον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Προκόπης Παυλόπουλος - Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr

Καλά προετοιμασμένη προσέρχεται η ελληνική πλευρά (Προεδρία της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός) στις συναντήσεις και συζητήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν και την πολυπληθή τουρκική αντιπροσωπεία που φτάνουν αύριο στην Αθήνα.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο κι ο πρωθυπουργός επιθυμούν να πάει καλά αυτή η επίσκεψη. Και οι λόγοι είναι ευνόητοι. Απ’ την άλλη πλευρά όμως ουδείς είναι διατεθειμένος να απεμπολήσει έστω και ελάχιστα απ’ τις πάγιες εθνικές μας θέσεις και να δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να θεωρήσει ότι πέτυχε να «διασπάσει» τις κόκκινες ελληνικές γραμμές.

Στο πλαίσιο αυτά, ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Τ. Ερντογάν όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του (στις δηλώσεις των δύο Προέδρων αύριο το μεσημέρι πριν τη συνάντησή τους και στην προσφώνηση στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί αύριο στις 19.30 στο Προεδρικό Μέγαρο) θα τονίσει την αναγκαιότητα πλήρους και χωρίς όρους σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης.

Και μάλιστα θα τονίσει, πως ο σεβασμός της συνθήκης της Λοζάννης δεν αποτελεί μόνο πάγια ελληνική θέση, αλλά είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας, αφού δεν διασφαλίζει μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και την ακεραιότητα της Τουρκίας, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Υπενθυμίζεται, ότι τους τελευταίους πολλούς μήνες η αμφισβήτηση της Λωζάνης έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη από επίσημα τουρκικά χείλη, ακόμα κι απ’ τον ίδιο του Τούρκο Πρόεδρο. Και ο Πρ. Παυλόπουλος θέλει να υπογραμμίσει με τον πιο επίσημο τρόπο τις σταθερές κόκκινες ελληνικές γραμμές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, εφόσον (όπως διαρρέεται απ’ την Άγκυρα) ο Ερντογάν θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα το θέμα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα και κατηγορούνται απ’ την Τουρκία ως ενεχόμενοι στο κατά Ερντογάν πραξικόπημα, θα λάβει την ίδια απάντηση που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας και στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους πριν λίγους μήνες. Ότι δηλαδή στη χώρα μας η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης…

Oι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Επαναλαμβάνουμε, η ελληνική πλευρά προσέρχεται αρκούντως προετοιμασμένη για τις κρίσιμες συνομιλίες με την τουρκική.

Μάλιστα η υποχώρηση Ερντογάν από αιτήματα που είχε θέσει και αφορούσαν την επίσκεψή του στη Θράκη δείχνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Ο Τούρκος Πρόεδρος αποδέχτηκε τελικά την μη πραγματοποίηση ανοιχτής συγκέντρωσης και θα περιοριστεί στην επίσκεψη σε τζαμί στην Κομοτηνή, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα αποφύγει εμπρηστικές δηλώσεις περί τουρκικής μειονότητας, σε αντίθεση με τα όσα είχε πει πρόσφατα ο αντιπρόεδρός του Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του εκεί και είχαν προκαλέσει τις έντονες ελληνικές αντιδράσεις.

Μένει βέβαια να αποδειχτεί ότι θα είναι ειλικρινής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει…

«Φρούριο» η Αθήνα

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο μάλιστα και της σύλληψης των εννέα Τούρκων μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Τον Τούρκο πρόεδρο φέρεται πως θα συνοδεύουν Τούρκοι αστυνομικοί, μέλη της προσωπικής του φρουράς και θωρακισμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής». Σε επαγρύπνηση θα βρίσκεται και η ΕΛΑΣ, με χιλιάδες αστυνομικούς επί ποδός μεταξύ των οποίων και στελέχη της ΕΚΑΜ και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Διακοπές κυκλοφορίας αναμένεται να εφαρμοστούν στα σημεία από όπου θα διέρχεται η αυτοκινητοπομπή.

Το πρόγραμμα του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος θα βρίσκεται στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του πρόγραμμάτος του. Με την άφιξη του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή του από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, οι δύο Πρόεδροι θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στη 1:00 το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Με το πέρας των συνομιλιών, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Το απόγευμα στις 19:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου o κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί την Κομοτηνή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των ΜΜΜ

Λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, μετά από οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από 06:00 της Πέμπτης έως τη λήξη της επίσκεψης την Παρασκευή.

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α' θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ' όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Έρντογάν.

Σχετικές ειδήσεις