ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος και Τσίπρας «αναχαίτισαν» τον Ερντογάν (vid)

Παυλόπουλος και Τσίπρας «αναχαίτισαν» τον Ερντογάν (vid)

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και οι επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, είναι αναμφισβήτητα από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταξύ αρχηγών κρατών που έχουμε παρακολουθήσει, με όλα τα κρίσιμα θέματα να ανοίγουν και τους ηγέτες να τοποθετούνται και να ανοίγουν τα χαρτιά τους σε... ζωντανή σύνδεση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΔΟΜΗΣΑΝ ΛΕΞΗ - ΛΕΞΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ» - ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

Του Βασίλη Σκουλαράκου

Κυπριακό, ένταση στο Αιγαίο, προσφυγικό, θρησκευτικές ελευθερίες και αντιμετώπιση των μειονοτήτων, αλλά και η συνθήκη της Λωζάνης και το ζήτημα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ήταν εκ των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά και στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.

Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των συνομιλιών και η ένταση ανάμεσα στους ηγέτες που υπήρχαν στιγμές που οι θεατές «δαγκώθηκαν» ως προς το τι θα ειπωθεί στη συνέχεια και πώς θα αντιδράσει ο εκάστοτε συνομιλητής. Ειδικά, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε έξω από τα δόντια για το Κυπριακό και τις θρησκευτικές ελευθερίες όλοι περίμεναν με αγωνία την αντίδραση του... ευέξαπτου «Σουλτάνου».

Το σχέδιο Ερντογάν και το όνειρο...

erdogan proedriko megaro

Το παιχνίδι του Ερντογάν είχε στηθεί μεθοδικά ήδη από τα πρηγούμενα 24ωρα. Η αρχή έγινε μέσα από συνέντευξη στην οποία έδωσε το στίγμα των όσων επρόκειτο να πει στη Θράκη σύμφωνα με το σχεδιασμό της Άγκυρας.

Προκλητικές δηλώσεις, επιθετικός τόνος και σαφές σχέδιο. Πιο προκλητικός από ποτέ, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και έθεσε ευθέως ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και άνοιξε συνολικά την ατζέντα για το Αιγαίο.

Ποιο ήταν όμως το σχέδιο Ερντογάν; Ο «σουλτάνος» χρησιμοποίησε τη συνέντευξή του μέσα από την οποία πέρασε τις πιο ακραίες θέσεις του. Στη συνέχεια λοιπόν, πήρε το αεροπλάνο για την Ελλάδα και έβαλε το θεσμικό του κοστούμι για να πει στον Έλληνα ομόλογό του και τον πρωθυπουργό τα εμπρηστικά για την περιοχή σχέδιά του.

Με τον τρόπο αυτό νόμιζε πως θα γυρίσει στην Τουρκία ως... μέγας Ναπολέων, ως Μωάμεθ πορθητής, ως μάγκας και νταής που πήγε και κούνησε το χέρι στην Ελλάδα και έφυγε χωρίς καμία απάντηση... Η πραγματικότητα και τα γεγονότα διέλυσαν το όνειρό του!

Τον περίμεναν στη... γωνία!

Το λάθος του «σουλτάνου» είχε γίνε μερικά εικοσιτετράωρα πριν, όταν αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ανοίγοντας, ουσιαστικά, τα χαρτιά του για το τι σκοπεύει να συζητήσει στην Ελλάδα.

Παυλόπουλος και Τσίπρας φυσικά είδαν τα όσα είπε και τον περίμεναν στη... γωνία!

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισαν να δώσουν ένα καλό μάθημα στον προκλητικό «σουλτάνο», αποδομώντας λέξη - λέξη τα δήθεν επιχειρήματά του. Χωρίς περιστροφές, έξω από τα δόντια και με αδιάσειστα επιχειρήματα Παυλόπουλος και Τσίπρας έδωσαν «παντελονάτες» απαντήσεις, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και να εκτεθεί, όχι μόνο στον ελληνικό λαό και τον τουρκικό, αλλά και διεθνώς, προχωρώντας τελικά σε... άτακτη αναδίπλωση και υποχώρηση.

Το πρώτο «χαστούκι» ήρθε με το... καλημέρα! Ο καθηγητής πανεπιστημίου, Προκόπης Παυλόπουλος, που ως γνωστόν είναι άριστος γνώστης των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής, αιφνιδίασε τον Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας από τα πρώτα δευτερόλεπτα της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο πως, η Συνθήκη της Λωζάνης - όπως και καμία άλλη συνθήκη - δεν επικαιροποιείται και πως θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικός στις διατυπώσεις του για μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Είπαμε, αυτά τα θέματα είναι «βούτυρο στο ψωμάκι» του Προέδρου. Μάταια ο Ερντογάν προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει. Με ένα σαρδόνιο χαμόγελο ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδόμησε κάθε λέξη του προκλητικού «σουλτάνου», αναγκάζοντας τους συνεργάτες του Ερντογάν να του δίνουν κρυφά ραβασάκια για να μπορέσει να απαντήσει στον εμπεριστατωμένο λόγο του Προέδρου.

Ουσιαστικά, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε μάθημα στον αδιάβαστο «σουλτάνο» λέγοντάς του πως «επικαιροποίηση» μιας συνθήκης δεν μπορεί να γίνει και πως αυτά που ισχυρίζεται είναι τουλάχιστον ουτοπικά.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ξεκάθαρα και την αποφασιστηκότητά του. Όταν ο Ερντογάν αιφνιδιασμένος και αμήχανος από τις τοποθετήσεις Παυλόπουλου επιχείρησε να... ψελλίσει κάτι για δήθεν λύση στο Κυπριακό και να θέσει θέμα στο Αιγαίο, ο Προκόπης Παυλόπουλος τον είχε ήδη αποστομώσει, επισημαίνοντας πως «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ζήτημα Αιγαίου δεν υφίσταται».

Επιχείρησε όμως και τρίτη αντεπίθεση, αυτή τη φορά για το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη. Χαρακτήρισε μάλιστα τη μειονότητα «τουρκική» προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Προκόπη Παυλόπουλου που έσπευσε να τον διορθώσει και να του επισημάνει πως η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική και πως αυτά που υποστηριζεί περί δήθεν τουρκικής μειονότητας δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Ο εκνευρισμός του Ερντογάν ήταν πλέον εμφανής, η στάση του σώματός του πρόδιδε τη δυσαρέσκειά του για τις τοποθετήσεις του Προέδρου ενώ η τελευταία του φράση αποκάλυψε την έλειψη επιχειρημάτων: «Εγώ δεν είμαι καθηγητής, μιλάω πολιτικά», είπε ο Ερντογάν, που σημαίνει πως το μόνο που γνωρίζει από διεθνές δίκαιο είναι να κόβει και να ράβει τις συνθήκες στα μέτρα του.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από το δείπνο προς τιμήν του Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

«Ξύλο» και στο Μαξίμου

Την αβάσιμη επιχειρηματολογία του επιχείρησε ο Ερντογάν να την αναπτύξει και στο Μέγαρο Μαξίμου, ελπίζοντας πως θα μπορέσει να επιβάλει τις θέσεις του στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ καλά διαβασμένος και αποφασισμένος να σπάσει τον «τσαμπουκά» του Ερτνογάν. Δεν φοβήθηκε να μιλήσει ανοιχτά για όλα τα κρίσιμα θέματα και να δώσει σαφείς απαντήσεις μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Από την αρχή των δηλώσεών του ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει στον Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα, βάζοντας και αυτός με τη σειρά του «φρένο» στις όποιες ελπίδες είχε ο Ερντογάν να βάλει στην ατζέντα των συνομιλιών ένα θέμα που έχει λήξει εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός έθεσε τον «σουλτάνο» προ των ευθυνών του για το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον κίνδυνο με τον οποίο τίθενται καθημερινά αντιμέτωποι οι πιλότοι. Τι είχε να πει επ αυτού ο Ερντογάν; Τίποτα!

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε, όπως είπε, τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Απευθυνόμενος σε προσωπικό ύφος στον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι 43 ετών. To Κυπριακό είναι ανοιχτό όλα αυτά τα χρόνια. Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει σαν θέμα, γιατί στην Κύπρο έγινε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της».

Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε τον Τούρκο πρόεδρο και στο θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλισαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου με βασική Αρχή την διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές», είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας και... σπόντα για την κατάσταση που επιρατεί στην Τουρκία στα ζητήματα Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως στη Θράκη υπάρχει θρησκευτική μειονότητα την οποία η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός σέβεται απόλυτα παρέχοντας όλες τις θρησκευτικές ελευθερίες. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός «έσφαξε με το γάντι» τον Τούρκο πρόεδρο: «Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας».

Η ελληνική ηγεσία απέδειξε πως έχει τα κότσια να σηκώσει κεφάλι και να μιλήσει ανοιχτά και με επιχειρήματα απέναντι σε οποιονδήποτε αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και επιβουλεύεται ελληνικά εδάφη. Προκόπης Παυλόπουλος και Αλέξης Τσίπρας, θυμίζοντας τους Έλληνες πιλότους που καθημερινά δίνουν μάχες απέναντι στους Τούρκους στο Αιγαίο, «αναχαίτισαν» τον προκλητικό Ταγίπ Ερντογάν και αποδόμησαν κάθε λέξη της τουρκικής διπλωματίας.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια σπουδαία νίκη στη διπλωματική σκακιέρα.

Φυσικά, ο Ερντογάν και η Τουρκία δεν πρόκειται να κάτσουν... ήσυχοι. Μετά το ναυάγιο στα σχέδιά τους είναι βέβαιο πως θα συνεχίσουν το παιχνίδι των προκλήσεων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε περίπτωση «ατυχήματος» στο Αιγαίο.

Σε τελευταία ανάλυση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα. Δεδομένης, πλέον, της δεινής διπλωματικής θέσης που βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να διαδραματίσει ξανά ρόλο «δερβέναγα» στη Μέση Ανατολή, είναι πιθανό να επανέλθει εμφατικά στο παιχνίδι των προκλήσεων τόσο στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας του όσο και στο Αιγαίο.

Άλλωστε, είναι ήδη ηλίου φαεινότερον ότι ο κ. Ερντογάν ενοχλεί τόσο την Ουάσινγκτον, όσο και το ΝΑΤΟ με τη στάση του και την εν γένει συμπεριφορά του.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις