ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ερντογάν: Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί διπλωματικού επεισοδίου στη Θράκη

Επίσκεψη Ερντογάν: Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί διπλωματικού επεισοδίου στη Θράκη

«Δεν υπήρξε κανένα διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη» τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, διαψεύδοντας το ρεπορτάζ της Καθημερινής περί επεισοδίου μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, «όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».

Την ώρα που η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας όδευε προς την ολοκλήρωσή της, η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε τη γραμμή των χαμηλών τόνων, όπως άλλωστε έκανε και η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το χρονικό του επεισοδίου στην Κομοτηνή

Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ της Καθημερινής ανάφερε ότι το μεσημέρι της Παρασκευής (08/12/2017) στην είσοδο του μειονοτικού σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, που επισκέφθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει, και τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης του είπε χαρακτηριστικά «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε».

Τότε, ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντως, στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε στο twitter το τουρκικό κανάλι TRT

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την προσευχή στο τζαμί της πόλης, Κιρ Μαχαλλέ. Λίγο μετά τις 12:25 το μεσήμερι της Παρασκευής (08/12/2017) ο κ. Ερντογάν έφτασε στην Κομοτηνή, μαζί με τη συνοδεία του, με πλήθος κόσμου να τον υποδέχεται έξω από το χώρο του τζαμιού Κιρ Μαχαλέ, με επευφημίες και ζητωκραυγές και φωνάζοντας το όνομά του.

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Επίσης στο χώρο βρέθηκε η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο περίμενε στο χώρο του μειονοτικού σχολείου και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν συμμετείχε στο προσκύνημα στο τέμενος του Κιρ Μαχαλέ, στο πλαίσιο της μεγάλης προσευχής των μουσουλμάνων.

tzami1

Πηγή φωτογραφίας / Twitter (Giorgos Christides)

«Ηγέτη μας, ηγέτη μας»

Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκαν έξω από το τζαμί οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν.

Στην πόλη της Κομοτηνής έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχουν αποκλεισθεί δρόμοι γύρω από το τζαμί και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας πετά πάνω από το χώρο.

Δείτε το βίντεο με την άφιξη του Ερντογάν στο τέμενος Κιρ Μαχαλέ

Λίγο νωρίτερα στις 12:00 το μεσήμερι της Παρασκευής ο κ. Ερντογάν έφθασε αεροπορικώς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Δείτε το βίντεο από τη ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δείτε πλάνα από το τζαμί του Κιρ Μαχαλέ στην Κομοτηνή (Πηγή: Παρατηρητής Θράκης)

Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο τζαμί του Κιρ Μαχαλέ

Εν τω μεταξύ, μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων και εκπροσώπων της μειονότητας βρέθηκε από νωρίς το πρωί έξω από το τζαμί στην Κομοτηνή, όπου ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε νωρίτερα προσκύνημα, στο πλαίσιο της μεγάλης προσευχής των Μουσουλμάνων.

Περίπου στις 11:45 έφτασαν και οι ψευτομουφτίδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ τους οποίους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Νετζάτ Χουσεΐν, οι οποίοι περιμένουν στον αύλειο χώρο του τεμένους, καθώς δεν τους επιτράπηκε η είσοδος σε αυτό. Ανταυτού, θα βρίσκονται στον προθάλαμο όπου θα καλοσωρίσουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το xronos.gr, νωρίτερα έφτασε δήμαρχος του Οσμάν Σατζή Πορύσας, Μουσταφά Ντουντάρ, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Δροσιά του Δήμου Αρριανών, ενημερώνοντας ότι δεν έχουν έρθει λεωφορεία από τη γείτονα χώρα και δηλώνοντας ότι οι πρόεδροι των δύο κρατών πρέπει να συνεργαστούν για το καλό των δύο λαών.

4315030

Μεγάλη αστυνομική δύναμη στο χώρο, πάνω από 30 αστυνομικοί περιφρουρούσε το τέμενος, ενώ για την είσοδο σε αυτό απαιτούνταν εξονυχιστικός έλεγχος.

Πάρα πολλοί δημοσιογράφοι τόσο από Ελλάδα όσο και Τουρκία αλλά και αντιπρόσωποι από διεθνή δίκτυα βρέθηκαν στη Θράκη, για να καλύψουν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

Πηγή φωτογραφιών και πληροφορίες: Eurokinissi, ΑΠΕ - ΜΠΕ, xronos.gr, Παρατηρητής Θράκης

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη

Σχετικές ειδήσεις