ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Η Ελλάδα και ο Πολιτισμός της δεν πρόκειται να «σβήσουν»

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Η Ελλάδα και ο Πολιτισμός της δεν πρόκειται να «σβήσουν»

Προκόπης Παυλόπουλος | Ειδήσεις: Την προσφορά του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στην ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού υπογράμμισε τη Δευτέρα (11/12/2017) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 10 ετών από την σύσταση του Ιδρύματος και της έκθεσης των νέων ευρημάτων του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη γενναιόδωρη συμβολή του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» αναφορικά με τις ενάλιες έρευνες του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα ευρήματα δίνουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για το φορτίο του Ναυαγίου όσο και για το ίδιο το Ναυάγιο, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στην διερεύνηση των παραγόντων και των συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκλησή του.

Όπως ανέφερε, ο κ. Παυλόπουλος: «Το πλοίο -ή τα πλοία;- που ναυάγησε στα Αντικύθηρα μετέφερε, μάλλον από την Ρόδο, ένα πολύτιμο φορτίο του Ελληνικού Πολιτισμού στην Ρώμη ή, ίσως, στις Συρακούσες. Και μόνον αυτό αρκεί για να καταδείξει, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την εμβληματική «μετεκένωση» του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ρώμη, επέκεινα δε και πάντοτε μέσω του Βυζαντίου, στην Αναγέννηση. Οφείλουμε αυτή την ομολογία ιδίως φέτος, που τιμούμε το Έτος Αδριανού, του Αυτοκράτορα Ιανού, ο οποίος κοιτάζει, αδιάκοπα μέσα στους αιώνες, με τη μια πλευρά του την Ρώμη και με την άλλη την Αθήνα».

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την προσφορά του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στον Πολιτισμό μας γενικότερα και ευχήθηκε η προσφορά του, όχι μόνο να συνεχισθεί, αλλά ν' αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

«Πρωτίστως σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν πρέπει να μας κάμψουν αλλά, όλως αντιθέτως, πρέπει να μας δώσουν την δύναμη ν' αποδείξουμε αυτό το οποίο μαρτυρούν οι αιώνες της Ιστορίας μας: Η Ελλάδα και ο Πολιτισμός της δεν πρόκειται να «σβήσουν». Το οφείλουν στο Έθνος των Ελλήνων, στην Ευρώπη και σ' ολόκληρη την Ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Σχετικές ειδήσεις