ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα συλλυπητήρια του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Σπύρου Ασδραχά

Τα συλλυπητήρια  του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Σπύρου Ασδραχά

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Σπύρου Ασδραχά.

Ο Σπύρος Ασδραχάς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ανανεωτές της ελληνικής ιστοριογραφίας. Με τις σημαντικότατες μελέτες του, αλλά και με την εν γένει παρουσία του, τόσο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όσο και ως διευθυντής του πρωτοπόρου περιοδικού «Ιστορικά» συνέβαλε αποφασιστικά στο πέρασμα από μια εθνοκεντρική, εμπειριστική ιστοριογραφία, σε μια ιστοριογραφία σύγχρονη, προοδευτική, ενταγμένη στις διεθνείς τάσεις και τα ρεύματα της εποχής του.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1933, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Παρίσι, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Διετέλεσε συνδιευθυντής του περιοδικού «Τα Ιστορικά» από το 1983 έως το 2005, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1985 έως το 1990 και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από το 2004 μέχρι το 2012 και επίτιμος πρόεδρός τους ως το τέλος της ζωής του.

Ο Ασδραχάς υπήρξε μάχιμος ιστορικός, αλλά και μάχιμος πολίτης. Τόσο με το επιστημονικό έργο του, επικεντρωμένο στην «ιστορία του κοινωνικού, με έμφαση στο οικονομικό», όπου κύριο μέλημά του υπήρξαν οι «άφωνοι» συντελεστές της ιστορίας. Όσο και ως πολίτης, ενταγμένος στην ανανεωτική αριστερά, συχνός αρθρογράφος της Αυγής, όπου δεν δίστασε ποτέ να πάρει δημοσίως θέση και να διατυπώσει τις απόψεις του για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής υπηρετώντας, από τη σκοπιά του ανθρωπισμού, τη διαδικασία της ανατροπής.

Η απώλεια του Σπύρου Ασδραχά αφήνει φτωχότερη τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και την Αριστερά. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις