ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: «Ναι» στη συζήτηση για την εκλογή των μουφτήδων (vid)

Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: «Ναι» στη συζήτηση για την εκλογή των μουφτήδων (vid)

Αλέξης Τσίπρας | Σύνοδος Κορυφής | Προσφυγικό: Θετικός ως προς τη συζήτηση με τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης σχετικά με την εκλογή των μουφτήδων εμφανίστηκε την Παρασκευή (15/12/2017) ο πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το τέλοςτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ - ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ»

«Η συζήτηση για την εκλογή των μουφτήδων έχει ξεκινήσει στην κυβέρνηση εδώ και καιρό», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το θέμα αυτό.

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

«Αυτός ο διάλογος δεν αφορά την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά πρόκειται για μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ανοιχτά και δημόσια με τη μουσουλμανική μειονότητα», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε σημειώσει ότι δεν γίνεται συζήτηση με την Τουρκία για το ζήτημα της εκλογής των μουφτήδων, το οποίο είχε επιτακτικά θέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Για το προσφυγικό - μεταναστευτικό

Εξάλλου, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη, στον απόηχο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η χώρα για την κοινωνική Ευρώπη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναλάβαμε χτες μια πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη, ώστε να έχει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους, και να υπάρχουν βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής σύγκλισης. Η πρωτοβουλία αυτή την στήριξαν αρκετές χώρες, η Κομισιόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία. Σχεδόν οι περισσότεροι ηγέτες φάνηκαν έτοιμοι να την αποδεχτούν ή να βρεθεί τρόπος εφαρμογής της. Θα ξανασυζητηθεί τον Μάρτιο».

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να μην αναφερθεί στις απαράδεκτες προτάσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη των 27.

Ενδεικτικά, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η συζήτηση «ήταν πιο έντονη, λόγω της άστοχης παρέμβασης Τουσκ. Υπογράμμισα ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ.Τουσκ προσπάθησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος. Για την Ελλάδα το σημαντικό είναι η επιμονή στην υπονόμευση σε μια καταστατική αρχή της ΕΕ βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας – την αλληλεγγύη».

Πρόσθεσε δε με νόημα: «Τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην οικονομία, παρά τις σαφείς διαφωνίες μας στην πολιτική της λιτότητας. Όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ευρωπαϊκού ζητήματος. Η μη τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης. Είναι καίριο ότι μέσα από την έναρξη αυτής της συζήτησης αμφισβητείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τους κανόνες η Ελλάδα τους σεβάστηκε. Προσπάθησε να κάνει διαπραγμάτευση με βάση αυτούς τους κανόνες. Όταν τέθηκαν κυρώσεις για την Ουκρανία η Ελλάδα δεν κοίταξε ότι θιγόταν, όπως κάνουν σήμερα χώρες για το προσφυγικό. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ».

Για την επίσκεψη Ερντογάν

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε «αναγκαία, για να μένουν οι δίαυλοι ανοιχτοί, για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις».

«Οι προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Είναι ευρωπαϊκό διακύβευμα. Ειδικά τώρα., είναι αναγκαίο η ΕΕ να στείλει στην Τουρκία εκείνα τα μηνύματα που θα την καθιστούν υπεύθυνη για την τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό αλλά και για την τήρηση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα


Σχετικές ειδήσεις