ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κοντογιάννη για τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ

Ερώτηση Κοντογιάννη για τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Ηλείας:

Με την από 03/11/2011 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (αρ. Πρωτ. 46163), περικόπηκε το 60% των ποσών που καταβάλλονται σε 57 Δήμους της χώρας για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων (αναπηρίας ή απορίας) μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2011.

Με άλλα λόγια θα καταβληθεί μόνο το 40% των προνοιακών επιδομάτων των ΑμεΑ εντός του Νοεμβρίου για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011.

Σύμφωνα με την απόφαση: «Το υπόλοιπο 60% θα καταβληθεί με νεότερη απόφασή μας, αμέσως μόλις πιστωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο λογαριασμός του Υπουργείου μας που αφορά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων».

Η ως άνω απόφαση και η αβεβαιότητα που συνεπάγεται για τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους, θα οδηγήσει το αναπηρικό κίνημα δεκαετίες πίσω πολλαπλασιάζοντας τα καταδικαστέα φαινόμενα επαιτείας και οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες αναπήρους στην εξαθλίωση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει άλλους πόρους πέρα από το επίδομα .

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός;

1. Είναι κατανοητό ότι η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη, αλλά με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να καταβληθεί μόνο το 40% των προνοιακών επιδομάτων, τη στιγμή που τα ΑμεΑ πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους και ενώ είναι σίγουρο πως δεν έχουν γίνει περικοπές σε άλλες δαπάνες, λιγότερο αναγκαίες;

2. Πότε αναμένεται να καταβληθεί το υπόλοιπο 60% των προνοιακών επιδομάτων; Η καταβολή των οφειλόμενων ποσών θα γίνει αναδρομικά;