ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Όχι στις νέες πιέσεις της τρόικας

ΝΔ: Όχι στις νέες πιέσεις της τρόικας

Αρνητική θα εμφανιστεί η ΝΔ, σε περίπτωση που η τρόικα απαιτήσει, όπως αναμένεται, μειώσεις στους κατώτατους μισθούς που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα -όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει- οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013-2015 θα εξειδικευθούν από την επόμενη κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του 2012. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την πέμπτη αποστολή αξιολόγησης», δήλωσε μάλιστα προειδοποιητικά, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, η προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών -εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων- και όχι:

  • από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και
  • τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Δεν χαϊδεύουμε αυτιά»

Στη ΝΔ, αν βρεθούν απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα, δεν θα διστάσουν να διαχωρίσουν ηχηρά τη θέση τους.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζουν άλλωστε τη σταθερή διαφοροποίησή της απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη και τονίζουν πως η Νέα Δημοκρατία, δεν χαϊδεύει αυτιά, αφού δεν συνηθίζει να δίνει υποσχέσεις.

«Δεν δίνω εύκολες υποσχέσεις. Αλλά ό,τι υπόσχομαι το κάνω. Ουσιαστικά μόνο δύο πράγματα υποσχέθηκα: Να αποκαταστήσω τις μεγάλες αδικίες στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους. Θα το κάνω! Έχω υποσχεθεί ότι θα αντικαταστήσω πολλά πράγματα που υπάρχουν σήμερα, με άλλα “ισοδύναμου αποτελέσματος”. Έχω τις προτάσεις για να καμφθούν οι αντιρρήσεις και να τα επιτύχουμε κι αυτά…», τόνισε μάλιστα εσχάτως, από το βήμα της βουλής, ο Αντώνης Σαμαράς.