ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νταβός: Από ποιον δανείστηκε ο Σόιμπλε την «τοξική» ατάκα προς τον Τσίπρα;

Νταβός: Από ποιον δανείστηκε ο Σόιμπλε την «τοξική» ατάκα προς τον Τσίπρα;

Σάλο έχει προκαλέσει η δηλητηριώδης ατάκα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «είναι η εφαρμογή των συμφωνιών, ηλίθιε» κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα, Πέμπτη (21/01/2016) στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε: «Να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη».

Εκεί, ακριβώς, τον λόγο έλαβε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να πληρώνουν πλέον οι φορολογούμενοι για τη σωτηρία των τραπεζών και είπε ότι για να γίνει η Ευρώπη ισχυρότερη πρέπει να υλοποιούνται αυτά που συμφωνήθηκαν και παραφράζοντας τη γνωστή ρήση είπε: Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε...».

Επί της ουσίας, ο κ. Σόιμπλε έκανε παράφραση μιας ατάκας που είχε χρησιμοποιήσει ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εναντίον του Τζορτζ Μπους κατά την προεκλογική μάχη για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ το 1992. Η ακριβής φράση ήταν «It’s the economy, stupid...» (σ.σ. «Είναι η οικονομία, ηλίθιε»).

Το σλόγκαν αυτό, μάλιστα, είχε θεωρηθεί απόλυτα επιτυχημένο και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις, με αρκετές και συχνά πολύ «φαρμακερές» παραλλαγές.

Πάντως, το copyright της φράσης αποδίδεται στον Τζέημς Κάρβιλ, ενός από τους υπεύθυνους της προεκλογικής καμπάνιας του Κλίντον και η ατάκα για το εσωτερικό ακροατήριο του τότε υποψηφίου, δηλαδή τους εργαζόμενους στην εκστρατεία του.

Η αρχική έκφραση «The economy, stupid» αποδίδεται στον James Carville, που ήταν ένας από τους υπεύθυνος της καμπάνιας του Κλίντον και προοριζόταν για το εσωτερικό ακροατήριο του τότε υποψηφίου, δηλαδή τους εργαζόμενους στην εκστρατεία του.

Σχετικές ειδήσεις