ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άσχημα μαντάτα για το ΠΑΣΟΚ

Άσχημα μαντάτα για το ΠΑΣΟΚ

Τι λένε οι δημοσκόποι και ποιες εκτιμήσεις μετέφεραν στον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Προβληματισμένος - και μάλιστα έντονα - έμεινε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος από εμπεριστατωμένη ενημέρωση που του έκαναν πριν λίγες μέρες φίλοι του δημοσκόποι, για τις τάσεις της κοινής γνώμης και για το πώς διαμορφώνεται εν γένει το πολιτικό κλίμα ενόψει εκλογών.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr, αυτό που βασικά επισημάνθηκε στον Β. Βενιζέλο είναι ότι το κλίμα έντονης πόλωσης που ήδη έχει διαμορφωθεί θα συνεχιστεί και μάλιστα θα οξυνθεί όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, ενώ όταν αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος θα... χτυπήσει κόκκινο.

Ως εκ τούτου, τονίστηκε, θα πιεστούν και θα συμπιεστούν πολύ οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, πλην δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Επισημαίνουμε, ότι η ενημέρωση που έγινε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ βασίστηκε τόσο σε έρευνες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, όσο και σε κρυφές και κυλιόμενες δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα τέτοιες έρευνες γίνονται όλο και συχνότερα, ενώ πραγματοποιούνται και κατόπιν παραγγελίας υπουργών και πολιτικών στελεχών, ιδιαίτερα σε μεγάλες περιφέρειες...

Μεταξύ άλλων τονίστηκε, πως είναι μικρές οι πιθανότητες αύξησης της πάρα πολύ χαμηλής συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ και συνεπώς το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει είναι ένα ποσοστό κοντά στο 8% των ευρωεκλογών. Αλλά αυτό υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Και κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατό στον ορίζοντα...

Διακριτικά επίσης επισημάνθηκε, ότι είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά της προσωπικής δημοφιλίας του Βενιζέλου. Και αυτό επίσης επηρεάζει τις γενικότερες εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ ή της «Δημοκρατικής Παράταξης»...

Έχει σε αυτό το σημείο σημασία να αποκαλύψουμε τις εκτιμήσεις έγκυρων δημοσκόπων, οι οποίοι τονίζουν πως η άγρια πόλωση που θα κυριαρχήσει όταν θα προκηρυχτούν εκλογές δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πεντακομματική ή ακόμα και τετρακομματική Βουλή!

Οι ίδιοι αναλυτές δημοσκοπήσεων εκτιμούν, ότι τα κόμματα που δεν κινδυνεύουν απ' την ακραία πόλωση (ανεξαρτήτως των ποσοστών που θα λάβουν) είναι σίγουρα (πλην βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.) το ΚΚΕ, που έτσι κι αλλιώς έχει μια σταθερή εκλογική βάση και η Χρυσή Αυγή, που επίσης διαθέτει μια αξιόλογη δεξαμενή «οργισμένων ψηφοφόρων», αν φυσικά σε ό,τι αφορά στο κόμμα αυτό δεν μεσολαβήσουν εξελίξεις δικαστικές που δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή...

Ακόμα επισημαίνεται ότι ειδικά την τελευταία περίοδο δείχνει να ενισχύεται το «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη. Αλλά αποτελεί ζητούμενο, κατά πόσο αυτή η ενίσχυσή του θα συνεχιστεί και θα σταθεροποιηθεί, αφού ως ένα ενδιάμεσο κόμμα και μάλιστα καινούργιο είναι ευάλωτο στη συγκυρία, δεν διαθέτει μια σταθερή εκλογική βάση.

Ωστόσο και αυτή η ενίσχυση του Ποταμιού αποτελεί ένα πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ, αφού «ψαρεύουν» στην ίδια περίπου δεξαμενή ψηφοφόρων.

Έχοντας στο μυαλό του τα παραπάνω «κακά μαντάτα», ο Ευάγγελος Βενιζέλος άρχισε σήμερα, Σάββατο (1/11/2014) την ομιλία στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με αιχμές κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Καθόλου τυχαία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Η Δημοκρατική Παράταξη θέλουμε να είναι Ελιά συν και όχι Ελιά μείον. Το εγχείρημα της Ελιάς ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα. Κάποιοι όμως ξεχνούν πόσο δύσκολο ήταν να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Ξεχνούν τις ευθύνες της περιόδου 2004-2009».

«Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο ήταν τεράστιος. Εμείς χαράξαμε την Εθνική Στρατηγική», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δέχεται άδικη κριτική.

Σχετικές ειδήσεις