ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για την ανακύκλωση των απορριμμάτων

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για την ανακύκλωση των απορριμμάτων

Ανακοίνωση Τύπου δημοσιοποίησε το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση σε Δήμους και Περιφέρεια για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Με τίτλο « Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων» δημοσιοποιήθηκε σχέδιο νόμου από το ΥΠΕΚΑ με ασφυκτική ημερομηνία διαβούλευσης εντός μόλις 7 ημερών.

Ο στόχος είναι διπλός:

  1. Αφενός να εξασφαλίσει την ήδη ζοφερή και σκανδαλώδη λειτουργία των ιδιωτικών «Συστημάτων ανακύκλωσης» , καταργώντας επί της ουσίας την δυνατότητα των Δήμων να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις ανακύκλωσης
  2. Αφετέρου να διασφαλίσει τα τεράστια κέρδη που σχεδιάζουν για το άμεσο μέλλον οι εθνικοί μεγαλοεργολάβοι και να ανακόψει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός οικολογικά βιώσιμου, κοινωνικά αποτελεσματικού και οικονομικά δίκαιου συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και πρόσφατα ανακοινώθηκε δημόσια από την νέα περιφερειακή αρχή της Αττικής.

Συγκεκριμένα:

  • Συντηρείται το καθεστώς της διαχείρισης της ανακύκλωσης από ιδιωτικά συστήματα (π.χ. μπλε κάδοι), με τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλονται οι Δήμοι, χωρίς να γνωρίζουν κανένα οικονομικό στοιχείο. Πλήρης αδιαφάνεια, υψηλό κόστος για τους δημότες και μηδαμινά ποσοστά ανακύκλωσης είναι το αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα εφαρμογής αυτού του καθεστώτος.
  • Οι όποιες θετικές προβλέψεις που απορρέουν από την υποχρέωση εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και είχαν ήδη προβλεφθεί με προηγούμενο νόμο, αφορούν την υποχρεωτική συλλογή διακριτών ρευμάτων υλικών συσκευασίας και υψηλότερο ποσοστό διαλογής βιοαποδομήσιμων. Ωστόσο, στο βαθμό που δεν θίγουν την διάρθρωση του συστήματος, θα αποδυναμωθούν όπως και όλες οι προγενέστερες προβλέψεις.
  • Θεσμοθετείται η δυνατότητα του Υπουργείου να παρεμβαίνει ευθέως στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζει ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα μπορούν να «ξεφύγουν» από τις επιλογές της Κυβέρνησης. Έτσι αν για παράδειγμα η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Αττικής εκπονήσουν ένα περιφερειακό σχεδιασμό αντίθετο με την πρόβλεψη των μεγάλων εργοστασίων που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν σε συνεργασία με κατασκευαστικούς ομίλους τότε ο νόμος προβλέπει ότι το Υπουργείο μπορεί να μην τον εγκρίνει. Ακόμη περισσότερο : το ΥΠΕΚΑ θα μπορεί να παρακάμπτει τις περιφέρειες και τους περιφερειακούς φορείς διαχείρισης, καταρτίζοντας με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου «ειδικό σχέδιο δράσης» για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας, «εφόσον συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος» κατά την κρίση του.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής με την οποία προβλέπεται συγκεντρωτική, αδιαφανής, πανάκριβη για τους πολίτες και καταστροφική για το περιβάλλον διαχείριση των αποβλήτων και από την οποία κερδίζουν μόνο συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, εμείς υποστηρίζουμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα με τοπικά σχέδια διαχείρισης, διαλογή των υλικών στην πηγή, κοινωνικό έλεγχο, δημόσιο χαρακτήρα, πραγματική Αυτοδιοίκηση. Ένα σύστημα που έχει στο επίκεντρο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και εργασίας, την μείωση των δημοτικών τελών, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Ένα σχέδιο που ωστόσο ακυρώνει στην πράξη τα σχέδια Κυβέρνησης- τρόικας-μεγαλοεργολάβων και γιαυτό επιχειρούν να φρενάρουν την πιθανότητα να εφαρμοστεί, με αιφνιδιαστικές ωμές παρεμβάσεις. Καλούμε τους πολίτες, το αυτοδιοικητικό κίνημα και τις παρατάξεις να αντισταθούν μαζί με τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε αυτούς τους σχεδιασμούς και δεσμευόμαστε για την επιδίωξη ενός ριζικά διαφορετικού μοντέλου.

Σχετικές ειδήσεις