ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ποιους θα «ανοίξει» την πόρτα ο ΣΥΡΙΖΑ…

Σε ποιους θα «ανοίξει» την πόρτα ο ΣΥΡΙΖΑ…

Με πρόσφατες ομιλίες και τοποθετήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας οριοθέτησε τα χαρακτηριστικά των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και της διεύρυνσής του ενόψει των ερχόμενων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όρισε την συνισταμένη των τοποθετήσεών του στο «δεν θα γίνουμε πλυντήριο, αλλά δεν θα λειτουργήσουμε και με τη λογική των αποκλεισμών ενός κλειστού κόμματος». Μάλιστα τοποθέτησε τον πήχη των προσδοκιών στην επίτευξη του 40-45%, βάζοντας φυσικά σε πρώτη θέση τις κοινωνικές συμμαχίες.

Όπως σας έχει εδώ και καιρό ενημερώσει το Newsbomb.gr, το παλιό κριτήριο συνεργασιών, να μην έχει ψηφίσει δηλαδή κανένα μνημόνιο ο υποψήφιος προς συνεργασία, έχει στην πράξη καταργηθεί. Αυτά που ισχύουν είναι ο «πρότερος έντιμος πολιτικός βίος», η σταθερή αντιμνημονιακή συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια και φυσικά (εφόσον πρόκειται για νυν βουλευτή) η επιλογή να μην ψηφίσει «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ' αυτή τη Βουλή.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι συνεργασία δεν σημαίνει αυτόματα και υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί κατά την προεκλογική περίοδο και εδώ θα έχουν λόγο και οι κατά τόπους οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός της Θεοδώρας Τζάκρη και της Χρυσούλας Γιαταγάνα (εκ των νυν βουλευτών) συνομιλίες γίνονται και με τους εξής βουλευτές:

- Οδ. Βουδούρη, τον οποίο στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου,
- Θ. Παραστατίδη, επίσης προερχόμενο απ' το ΠΑΣΟΚ,
- Μ. Μπόλαρη,
- Μ. Ανδρουλάκη,
- Ραχήλ Μακρή, η οποία αποχώρησε πρόσφατα απ' τους ΑΝΕΛΛ κι έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Αλ. Τσίπρα.

Γνωρίζουμε ακόμα, ότι ανεξάρτητα από συζητήσεις δύο τουλάχιστον βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ο Γ. Πανούσης και η Μαρία Ρεπούση έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο πρόεδρος του κόμματός τους δεν επιλέξει τη συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, όπως σας έχουμε ενημερώσει, κατ' αρχήν συμφωνία υπάρχει με την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη. Και ανεξάρτητα απ' το αν θα είναι υποψήφια η ίδια, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα περιληφθούν στελέχη του κόμματός της, όπως ο γραμματέας της Κ.Ε. Νικ. Κανάκης.

Πάντως συναντά αντιδράσεις η περίπτωση συνεργασίας με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ συζητήσεις γίνονται επίσης με οικολογικά κόμματα και κινήσεις, συνδικαλιστές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους απ' τον πανεπιστημιακό χώρο, από όπου θα υπάρξουν ορισμένες υποψηφιότητες.

Επίσης στην Αθήνα θα είναι υποψήφιος γνωστός δημοσκόπος.

Σχετικές ειδήσεις