ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουντής: Παίζεται παιχνίδι μέσω του χρέους

Χουντής: Παίζεται παιχνίδι μέσω του χρέους

«Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, δεν μπορεί να συνεχιστεί η εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής, μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Με αφορμή την επίσκεψη Σουλτς, σημείωσε πως θα ζητηθεί η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα του χρέους.

«Η ατζέντα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά το πανευρωπαϊκό κλίμα αντίθεσης στη λιτότητα, το θέμα της ανάπτυξης και το θέμα της ισότητας των χωρών, απασχολεί όλους στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η πολιτική της λιτότητας όχι μόνο δεν μείωσε, αλλά αύξησε το χρέος.

«Η ευρωζώνη έχει 92 -95% χρέος, ακόμη και η Γερμανία 77%. Η Ελλάδα έχει την αρνητική πρωτιά, ακολουθεί η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Το χρέος μας σε ποσοστό ήταν 125%, σήμερα είναι 177% με τάση ανόδου, δείγμα ότι τα μνημόνια δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. 320 δις είναι το δικό μας χρέος στα 8 τρις της ευρωζώνης. Αλλά είναι μεγάλο, δυσβάσταχτο, μη εξυπηρετήσιμο και κοινωνικά αβίωτο».

Αναφερόμενος στην αντίδραση των Γερμανών σε μια συζήτηση για το χρέος, είπε πως «παίζεται ένα παιχνίδι, μέσω του χρέους, δίδεται ευκαιρία να ασκηθούν πολιτικές και οικονομικές πιέσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, για λόγους ηγεμονίας της Γερμανίας και άλλων ισχυρών. Οι Γερμανοί συμπεριφέρονται ως ισχυρότεροι των δανειστών, κι αυτή η τακτική οδηγεί σε διχασμό την ΕΕ κι αυτό ενοχλεί και βρίσκει αντίθετες κι άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα».

Σχετικά με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων - αποκρατικοποιήσεων, ο Ν. Χουντής τόνισε: «Εμείς θα διαμορφώσουμε μια άλλη πολιτική, δεν μπορεί να συνεχισθεί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, των δημοσίων επιχειρήσεων. Θέλουμε να αντιμετωπιζόμαστε όχι επιλεκτικά, αλλά ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουμε πολιτικές και η κυβέρνηση θα υπερασπισθεί τα ελληνικά συμφέροντα μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Σχετικές ειδήσεις