ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Η ανθρωπότητα χρωστά πολλά στην Ελλάδα

Καμμένος: Η ανθρωπότητα χρωστά πολλά στην Ελλάδα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τη Μ. Δευτέρα (6/4), ημέρα κήρυξης του πολέμου της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας το 1941 – Τι είπε ο Πάνος Καμμένος για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ όσον αφορά στην αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Στην εκδήλωση, στο επίκεντρο της οποίας ήταν οι γερμανικές οφειλές, παρέστησαν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς και τα μέλη τόσο της επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, όσο και του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας.

«Αποτελεί την αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών του υπουργείου, στην προσπάθεια να παρουσιαστούν αρχεία που βρίσκονταν στο σκοτάδι, για να ξεκινήσουν οι διεκδικήσεις για τις γερμανικές οφειλές, στη βάση των νέων συγκλονιστικών στοιχείων της Βέρμαχτ που ήλθαν στη διάθεση του υπουργείου», δήλωσε ο υπουργός Πάνος Καμμένος.

«Τα στοιχεία αυτά», προσέθεσε, «υποχρεώνουν όλες τις σχετικές υποθέσεις να ξανανοίξουν», επαναλαμβάνοντας δε ότι δεν θα κάνουμε πίσω από τις απαράγραπτες αξιώσεις του ελληνικού λαού.

«Η Ελλάδα πλήρωσε δυσανάλογο τίμημα σε σχέση με τον πληθυσμό της στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πόλεμο ανταγωνιστικών συμφερόντων, με εκτελέσεις πληθυσμών στα Καλάβρυτα, το Δίστομο και άλλες 87 πόλεις και χωριά από την καταστροφική μανία των Ναζί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα», συνέχισε ο υπουργός, «παρά τις πληγές βγήκε νικήτρια. Οι σύμμαχοι που υποστήριξαν την Ελλάδα να αναπτυχθεί γνώριζαν ότι έχει θυσιάσει τα πάντα, και αυτό δεν πρέπει να λησμονείται. Μας χρωστάνε πολλά που δεν αποτιμώνται σε ευρώ».

Ο κ. Καμμένος απαρίθμησε επίσης τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην ανθρωπότητα για να υπενθυμίσει ότι η αλαζονεία της ισχύος εκτρέφει επικίνδυνα φαινόμενα για τους λαούς και τις κοινωνίες.

Για τους μισθούς και συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία που αφορούν στη διαδικασία επαναφοράς των μισθών και των συντάξεων των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα ισχύοντα του Ιουλίου του 2012, κάτι το οποίο αποτελούσε υποχρέωση και δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης, ανέφερε επίσης στις δηλώσεις του μετά την εκδήλωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος το ποσό έχει βρεθεί από τα κονδύλια και τους κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων, και αφορά μισθούς και συντάξεις και όχι τα αναδρομικά.

Επισήμανε μάλιστα ότι από πλευράς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπορεί να γίνει η διαδικασία ακόμα και αύριο.

Παρατήρησε, δε, ότι το σχετικό ποσό δεν επηρεάζει την οροφή του προϋπολογισμού του υπουργείου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στη διαβίβαση των στοιχείων στο υπουργείο Οικονομικών έγινε διότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαβίβασε τα σχετικά στοιχεία στα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, προκειμένου να δώσουν και τα δικά τους στοιχεία. Τα στοιχεία του υπουργείου διαβιβάσθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή. Ο κ. Καμμένος ευχήθηκε τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας να βρουν και αυτά τα αντίστοιχα κονδύλια για την υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ σχετικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού έως 5 τον αριθμό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού υπενθύμισε ότι η σχετική απόφαση είχε περάσει από δύο ΚΥΣΕΑ, σχολίασε ότι εμείς υπογράφουμε διακρατικές συμφωνίες με βάση τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων και όχι εκπροσώπων.

«Ένας ακόμη λόγος για τη συγκεκριμένη απόφαση για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ήταν το γεγονός», όπως είπε ο κ. Καμμένος, ότι «με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα αναλάβει εκ νέου την αποστολή που είχε από το ΝΑΤΟ για την επιτήρηση περιοχών ενδιαφέροντος του, αποστολή που ανατέθηκε με εντολή της Συμμαχίας στην Τουρκία, λόγω της απόσυρσής τους»…

Σχετικές ειδήσεις