ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη (30/07) οι αποφάσεις για το Συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ

Την Πέμπτη (30/07) οι αποφάσεις για το Συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ της Τρίτης (28/07/2015) η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφάσισε να συγκληθεί την Πέμπτη (30/07/2015) η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου και θα αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες της επομένης περιόδου.

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το κόμμα στο άμεσο μέλλον, έχοντας ως καταρχήν δεδομένη την πρόταση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία προτείνει τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.

Στον αντίποδα, η Αριστερή Πλατφόρμα πρότεινε τη σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου, ακόμα και το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η διαφορά μεταξύ εκτάκτου και διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται ότι ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο μήνες συμμετοχής του σε Οργάνωση Μελών, προκειμένου να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε Συνέδριο του κόμματος.

Η πλειοψηφία της ΠΓ κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο.

Έτσι, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί την Πέμπτη (30/07/2015) να λάβει αποφάσεις για τη σύγκληση Συνεδρίου είτε έκτακτου, είτε διαρκούς, ενώ αν προκριθεί η λύση του δημοψηφίσματος, θα καθορίσει τα ερωτήματά του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες προτάσεις, τις οποίες θα συζητήσει η ΚΕ στη συνεδρίασή της.

Οργισμένη ανακοίνωση τριών μελών της ΠΓ - Ζητούν διαρκές Συνέδριο

Την ίδια ώρα, υπέρ της διεξαγωγής διαρκούς Συνεδρίου τάσσονται, με κοινή δήλωσή τους, τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτουν την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα και έκτακτο Συνέδριο.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι κ.κ. Αντ. Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σοφία Παπαδόγιαννη, που εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα, και καλούν αρχικά την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο Μνημόνιο 3 και να προχωρήσει, ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα, στο σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

«Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία με βάση το καταστατικό, τις συνεδριακές αποφάσεις, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν οι τρεις υπογράφοντες.

Και εξηγούν: «Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μην βρεθεί προ τετελεσμένων. Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό - προοδευτικό της πρόγραμμα».

«Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές», αναφέρουν.

Και προσθέτουν: «Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας. Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Όσο , δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο “ΟΧΙ” στο λαϊκό δημοψήφισμα , το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το “ΝΑΙ” στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του».

Σχετικές ειδήσεις