ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καζάνι που βράζει η ΝΔ μετά το εκλογικό φιάσκο

Καζάνι που βράζει η ΝΔ μετά το εκλογικό φιάσκο

Το «γαλάζιο» Κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει πλέον για τα καλά και από μέσα του βγήκαν όλα τα δεινά και τα ένοχα μυστικά μιας παράταξης, η οποία βρίσκεται, 41 χρόνια μετά την ίδρυσή της, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ρήξης, ύστερα από το φιάσκο που σημειώθηκε χθες, Κυριακή (22/11/2015) που οδήγησε στη ματαίωση της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ «ΓΑΛΑΖΙΑ» ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕ ΟΡΑΤΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΡΗΞΗΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ «ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ» ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ

Σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), το μεσημέρι της Δευτέρας (23/11/2015) στα γραφεία της ΝΔ, θα καταβληθεί προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για τον επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών αλλά και την εξεύρεση νέας εταιρείας που θα φέρει επιτυχώς σε πέρας τη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής, πάντως παραμένει άγνωστη η στάση που θα τηρήσει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου έχουν ζητήσει και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος.

Μάλιστα, συνεργάτες του νυν προέδρου της ΝΔ έσπευδαν ήδη από χθες Κυριακή να υπενθυμίσουν τον καβγά του κ. Μεϊμαράκη με τα μέλη της ΚΕΦΕ και δη με τον κ. Παπαμιμίκο αλλά και τον γενικό διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα, για την εταιρεία που θα είχε την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας, αν και τελικά δεν επελέγη εκείνη για την οποία είχε διαμαρτυρηθεί αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πυρετός στα στρατόπεδα των τεσσάρων υποψηφίων

Υπενθυμίζεται πως, αναζητώντας τον βηματισμό της επόμενης ημέρας, οι προσεγγίσεις των διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την αναβολή της διαδικασίας, διαφέρουν: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε τήρηση του καταστατικού και νέα συνεδρίαση, άμεσα, της ΚΕΦΕ για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας εκλογών, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται πως σε περίπτωση παραίτησης του Ανδρέα Παπαμιμίκου, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος αργά το απόγευμα της Κυριακής ζήτησε επίσης την άμεση σύγκληση της ΚΕΦΕ, για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πρότεινε να αναλάβει η Μαριέττα Γιαννάκου τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές.

Την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων το απόγευμα της Κυριακής, πρόταση που δεν βρήκε ανταπόκριση. Κύκλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα, άλλωστε, άφηναν αιχμές για τη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας την απουσία του καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινης ημέρας, αναρωτώμενοι μάλιστα αν έχει κάτι να κρύψει.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ζήτησε την άμεση σύγκληση των θεσμικών οργάνων, με στόχο τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνουν πάντως πως θα πρέπει άμεσα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει το ρήγμα που παρουσιάστηκε και να επανέλθει η ηρεμία στην παράταξη, ενώ στη Λεωφόρο Συγγρού τίθενται επί τάπητος και όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας, με έμφαση στη διαχείριση του σημερινού «ναυαγίου», ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα είναι σίγουρο: μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα κρίνουν το μέλλον της «γαλάζιας» παράταξης.

Σχετικές ειδήσεις