ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις

Κουτσούμπας: Πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις

Τσίρκο η συζήτηση στη Βουλή, κατά τονγενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που θεωρεί ότιδεν υπάρχει περίπτωση να καταπολεμήσει την διαφθορά η κυβέρνηση.

Είπε επίσης μιλώντας στον Σκάι ότι η συζήτηση αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό του λαού ενόψει των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται και επεσήμανε ότι κάθε φορά που έρχονται αντιλαϊκά μέτρα "βγαίνει και ένα σκάνδαλο".

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της διαφθοράς απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η δικαιοσύνη είναι έτσι κι αλλιώς εξαρτημένη από την εκτελεστική εξουσία, η οποία καταθέτει νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα οι δικαστικές αρχές διορίζονται από την κυβέρνηση.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για ανάδειξη των δικαστικών αρχών από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, ώστε να διασφαλιστούν κάποιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας.

Τάχθηκε σαφώς υπέρ της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, ενώ στην παρατήρηση ότι "το ΚΚΕ δεν δίνει ονόματα" είπε, "Θα θέλατε ένας εργαζόμενος που δίνει μια μικρή συμβολή να δει το όνομά του στις κρατικές λίστες και στις λίστες των υπουργείων;" υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν πολλοί άνθρωποι του λαού αντιμετώπισαν πολλαπλές διώξεις διότι συνέδραμαν το ΚΚΕ.

Είπε ότι για τα μεγάλα ποσά και την κρατική χρηματοδότηση υπάρχουν ορκωτοί λογιστές και τόνισε ότι "από τον Περισσό έχουν περάσει όλες οι ελεγκτικές αρχές".

Ερωτηθείς "πώς από το σκίσιμο των μνημονίων φθάσαμε στο τρίτο μνημόνιο", ο γγ είπε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει στον ελληνικό λαό από πριν το τι θα συμβεί και επιβεβαιώθηκε, και τούτο "όχι γιατί είμαστε προφήτες", αλλά γιατί τέτοιο ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

"Όταν έχεις τέτοια πολιτική εκτίμηση, σαφώς δεν συμμετέχεις σε τέτοια κυβέρνηση, ενώ επιπλέον με τέτοιες κυβερνήσεις που δεν προχωρούν σε καμία ριζική αλλαγή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έλθουν αντιλαϊκά μέτρα", πρόσθεσε.

"Απ' ότι φαίνεται η αξιολόγηση θα κλείσει", πρόσθεσε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, αναφερόμενος και στην προετοιμασία εργατικών κινητοποιήσεων και στην πορεία των ανέργων από την Πάτρα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και τα ποσοστά του ΚΚΕ και το κίνημα είναι αναντίστοιχα του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός και κάλεσε και αυτούς "που δεν έχουν αποφασίσει να συγκρουστούν να βγουν στους δρόμους και να συμπορευθούν με το ΚΚΕ".

Οι κινητοποιήσεις, τόνισε, δεν είναι υποτονικές και ανέφερε ότι το ΚΚΕ εμμένει πως το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν πρέπει καν να έλθει στην Βουλή, ενώ για το τι μέλλει γενέσθαι είπε πως "η κυβέρνηση λέει πως θα το περάσει, εμείς θα παλέψουμε να μην περάσει, μπορεί και να περάσει, αλλά από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά".

Είπε ότι πέραν της Ένωσης Κεντρώων, αν χρειαστεί η κυβέρνηση έχει και άλλες δυνάμεις που μπορεί να την στηρίξουν, και ανέφερε συγκεκριμένα όλα τα κόμματα που ψήφισαν Μνημόνια και τα οποία δέχονται πιέσεις και από το "Κουαρτέτο", αλλά και από τους εταίρους τους στην ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία ανήκουν.

Τόνισε ότι η όλη κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά αν ανασυνταχθεί το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Κληθείς να σχολιάσει την "στροφή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο θέμα Μουζάλα" είπε ότι ο κ. Καμμένος είναι συνεπής με αυτό που είναι και ως πρόσωπο και ως πολιτικό κόμμα, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υιοθετεί κατά καιρούς διάφορες θέσεις "και αριστερές τώρα που είναι στην συγκυβέρνηση", ενώ χαρακτήρισε "λογική" αυτήν την εξέλιξη (στο θέμα Μουζάλα) για τον κ. Καμμένο. "Με αυτά τα "δεξιά" και τα "αριστερά" έχουμε μπερδευτεί, η διαχωριστική γραμμή στην πολιτική δεν είναι γεωγραφία, εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τον εργαζόμενο λαό με τέτοιους όρους", πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα "αστικό κόμμα που θέλει να πάρει, αν δεν έχει ήδη πάρει, την θέση του ΠΑΣΟΚ".

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι "έχει σύμμαχο στην κυβέρνηση έναν ακροδεξιό", ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι "θέλουν να εντάξουν τον Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής, αύριο μπορεί να είναι οργανικό μέλος".

Αναφορικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ "κάνει κακό στη Αριστερά", ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως "πρώτα κάνει κακό στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα, απογοήτευσε οικτρά τον λαό και αυτό κάνει ζημιά και στο κίνημα".

Χαρακτήρισε "αστεία προπαγάνδα" τον ισχυρισμό ότι "το ΚΚΕ βολεύεται στην αντιπολίτευση", προσθέτοντας "θα μπούμε σε διακυβέρνηση, όταν ο λαός είναι στην εξουσία".

Σε ότι αφορά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι "δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο πρότυπο", ενώ ερωτηθείς για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τόνισε ότι "από το πείραμα του περασμένου αιώνα έχουμε βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν λάθη, αν το σχέδιο είναι σωστό, αξίζει να το παλέψουμε".

Υπογράμμισε οτι η "επανάσταση δεν γίνεται κατά παραγγελία, ούτε επειδή την αποφασίζει κάποιο κομματικό επιτελείο" αλλά είναι απόφαση του λαού.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και το ΚΚΕ επείγεται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, όμως είναι ο λαός που πρέπει να αποφασίσει την ανατροπή της πολιτικής που τον βασανίζει.

Ερωτηθείς αν η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει "πολυκομματισμό", είπε "τι σημαίνει πολυκομματισμός;" υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε δικτατορία του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικές κρατικές ενώσεις και όταν τα έχεις αυτά ο λαός είναι δεμένος πισθάγκωνα".

Είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό σύστημα με εντελώς νέους θεσμούς, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εκλογή των βουλευτών και από τους τόπους δουλειάς, ενώ οι βουλευτές θα είναι ανακλητοί από τους ψηφοφόρους τους.

"Η ίδια η εργατική τάξη θα επιλέξει τις μορφές αυτών των θεσμών στο καμίνι του αγώνα", πρόσθεσε.

"Στο προσφυγικό όλα έγιναν λάθος και οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι αδιέξοδες. Αν συνεχιστούν αυτές οι ροές, και πολύ περισσότερο, αν συνεχιστούν οι επεμβάσεις, θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα πολλές χιλιάδες", προειδοποίησε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την πολιτική επί του ζητήματος αυτού, τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όσα κόμματα υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, "που έδινε γραμμή στον Τσίπρα να αποδεχθεί μια συμφωνία που εγκλωβίζει πρόσφυγες".

Χαρακτήρισε "γελοιότητα" και "απαράδεκτη δήλωση" αυτά που είπε ο κ. Μάρδας, αναφέροντας στην συνέχεια "και δεν ξέρω γιατί βρίσκεται στην θέση που βρίσκεται", προσθέτοντας "με αυτά τα μυαλά δημιουργούν προβλήματα σε όλους".

Υπογράμμισε οτι η ΕΕ, αναθεωρώντας δικές της αποφάσεις, πρέπει να αποφασίσει την απευθείας μεταφορά των προσφύγων από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία "που επιβραβεύθηκε από την ΕΕ", ως μία εκ των βασικών υπευθύνων για τις προσφυγικές ροές λόγω των βομβαρδισμών στην Συρία και ως συνεργό στο έγκλημα.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κατάσταση βαίνει προς αδιέξοδο και εξέφρασε την ανησυχία του ότι "πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

"Ο πρωθυπουργός έπρεπε να βάλει βέτο. Το πρόβλημα είναι πως θεωρεί την απόφαση (ΕΕ-Τουρκίας) θετική", ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως επί κυβέρνησης Σαμαρά οι προσφυγικές ροές ήταν μικρότερες, προσθέτοντας "τα ίδια θα έκανε γιατί ήταν στην ίδια λογική με κύριο μέλημα 'σιγά μην τα χαλάσουμε με την ΕΕ'".

Είπε ότι ο κ. Τσίπρας με την αποστροφή του για τα "θαλάσσια σύνορα" "ήθελε να πει κάτι άλλο, ότι είναι δύσκολη η επιχείρηση διάσωσης στην θάλασσα, εκτός κι αν στο βάθος του μυαλού του - πράγμα που δεν θέλω να πιστεύω για Έλληνα πρωθυπουργό - είχε αυτό που έχει στο μυαλό της και η τουρκική αστική τάξη και το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα".

Υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία έχει σαφή στόχο και πάγια πολιτική την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Τέλος, σχετικά με τις προβλέψεις του για την οικονομία και για το αν η χώρα είναι σε καλύτερη ή χειρότερη φάση εν σχέσει με το 2014, ο κ. Κουτσούμπας είπε "είμαστε στα ίδια, και θα πάμε χειρότερα, καθώς οι εξελίξεις δεν σχετίζονται μόνο με την κρίση στην χώρα αλλά και με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και διεθνώς".

Σχετικές ειδήσεις