ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: «Ποιος "έθαψε" το πόρισμα Καλούδη για τα δάνεια κομμάτων»

Νικολόπουλος: «Ποιος "έθαψε" το πόρισμα Καλούδη για τα δάνεια κομμάτων»

Το θέμα του ... «ξεχασμένου» πορίσματος του οικονομικού εισαγγελέα Γ. Καλούδη φέρνει για μία ακόμη φορά στη Βουλή, με ερώτηση του στον αρμόδιο υπουργό ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.

Μεταξύ άλλων ο κος Νικολόπουλος αναφέρει πως «από το τις 15 Μαρτίου 2013, όταν ο Γ. Καλούδης υπέβαλε την πορισματική αναφορά του περιμένοντας την έγκριση για την άσκηση κακουργηματικών διώξεων μέχρι και την 18η Απριλίου, όταν η αμνηστία σε εκείνους που πρωταγωνίστησαν στο πάρτι των κομματικών θαλασσοδανείων έγινε Νόμος του Κράτους, μεσολάβησε ένας ολόκληρος μήνας. Για άγνωστους λόγους το πόρισμα Καλούδη παρέμεινε στο συρτάρι της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, στο γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Γνωρίζετε ότι με την συνημμένη αναφορά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος εζήτησε την ανάσυρση του φακέλου που περιέχει τα κομματικά θαλασσοδάνεια ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία ήδη ερευνούν οι οικονομικές εισαγγελικές αρχές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμπίπτει με τις βαρύτατες καταγγελίες που έκανε πρόσφατα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας».

Ο Ν. Νικολόπουλος στην ερώτηση του μεταξύ των άλλων ερωτημάτων ζητά απάντηση στο «ποιος και γιατί, «έθαψε» το πόρισμα Καλούδη;»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ (Αρ.Πρ.:4659/326 /11.4.2016)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Θέμα: «Το "ξεχασμένο" εισαγγελικό πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων
Ποιος και γιατί , "έθαψε" το πόρισμα Καλούδη;»

Επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια έχω υποβάλει ερωτήσεις αλλά και αναφορές στην Δικαιοσύνη για τα ανέγγυα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Γνωρίζετε ότι η έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη πέρασε από τα σαράντα κύματα.

Γνωρίζετε επίσης ότι για το συγκεκριμένο αυτό σκάνδαλο υπάρχει πόρισμα της Εισαγγελίας Εφετών και όπως προκύπτει από το δημοσιευθέν στον ιστότοπο “e-REPORTAZ” διαβιβαστικό του Εισαγγελέα κ.Γεώργιου Καλούδη, το 44σέλιδο πόρισμα καταλήγει σε πρόταση ποινικής δίωξης συγκεκριμένων τραπεζικών και κομματικών «μπατζιμάνιδων», των οποίων τα ονοματεπώνυμα καταγράφονται στα συνημμένα φωτοαντίγραφα αυτού. Στις 44 σελίδες της πορισματικής αναφοράς, ο εισαγγελικός λειτουργός περιέγραφε με τον πλέον λεπτομερή τρόπο το σκάνδαλο των κομματικών θαλασσοδανείων.

Από το τις 15 Μαρτίου 2013, όταν ο Γ. Καλούδης υπέβαλε την πορισματική αναφορά του περιμένοντας την έγκριση για την άσκηση κακουργηματικών διώξεων μέχρι και την 18η Απριλίου, όταν η αμνηστία σε εκείνους που πρωταγωνίστησαν στο πάρτι των κομματικών θαλασσοδανείων έγινε Νόμος του Κράτους, μεσολάβησε ένας ολόκληρος μήνας. Για άγνωστους λόγους το πόρισμα Καλούδη παρέμεινε στο συρτάρι της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, στο γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Γνωρίζετε ότι με την συνημμένη αναφορά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος εζήτησε την ανάσυρση του φακέλου που περιέχει τα κομματικά θαλασσοδάνεια ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία ήδη ερευνούν οι οικονομικές εισαγγελικές αρχές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμπίπτει με τις βαρύτατες καταγγελίες που έκανε πρόσφατα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας.

Επειδή, ο κ. Αλ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, στις 29 Μαρτίου 2016 στην ολομέλεια της βουλής στη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης κατήγγειλε από το βήμα της βουλής τα εξής :

«Πρόκειται για την υπόθεση των θαλασσοδανείων στα κόμματα και ιδιαίτερα φυσικά στα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο κόμματα αυτά ξέρετε τι είχαν βάλει ως εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά; Τι, άραγε; Τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Είχαν διασφαλίσει με κάποιο τρόπο ότι εσαεί οι κρατικές χρηματοδοτήσεις στα κόμματα θα είναι τόσο υψηλές;
Και όμως υπήρξαν στελέχη στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών που το δέχτηκαν αυτό και έδωσαν δάνεια, δάνεια τα οποία σήμερα δεν μπορούν να αποπληρωθούν.
Ποιος είναι ο δόλος; Η απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών από τις πιθανές τους ευθύνες για μια πρακτική, η οποία δεν δικαιολογείται κατά κανέναν τρόπο και εκθέτει βεβαίως τα τραπεζικά ιδρύματα σε μη προβλέψιμους κινδύνους.
Διότι εδώ -ξέρετε- δεν έχουμε να κάνουμε με μικροποσά. Ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 210 εκατομμυρίων ευρώ».

Διακόπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λέει : «Εγώ τα έβγαλα!»

Και συνεχίζει ο Αλ.Τσίπρας:

«Μην χαίρεστε, τα 197 εκατομμύρια αφορούν δάνεια από τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχουν ληφθεί με αυτήν την έωλη εξασφάλιση των πιθανών μελλοντικών κρατικών χρηματοδοτήσεων, που ποτέ δεν θα έρθουν. Και με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων φυσικά αυτά τα δάνεια δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν.
Η κ. Γενηματά θα ξέρει ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ.
Τα στοιχεία μου είναι λίγο παλαιότερα, του 2013, που μιλούσα για 111 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος ξέρει σήμερα ποιο θα είναι αυτό το ύψος;

Θέλω, να δεσμευτώ προσωπικά ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας δεν μπορεί να κλείσει μέσα σε μια νύχτα, επειδή καταθέσατε μια τροπολογία που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν.

Οι ευθύνες, λοιπόν, αυτές θα αναζητηθούν μέχρι κεραίας και θα αποδοθούν. Και το παιχνιδάκι αυτών των θαλασσοδανείων στις πλάτες του ελληνικού λαού από τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με αίμα και θυσίες από τον ελληνικό λαό, πρέπει να τελειώσει οριστικά είτε τα θαλασσοδάνεια αφορούν τα χρεοκοπημένα σας κόμματα είτε τα θαλασσοδάνεια αφορούν κάποιους χρεοκοπημένους μιντιάρχες, επιχειρηματίες στον χώρο του Τύπου.

Οι τράπεζες τάιζαν με δάνεια τα ΜΜΕ και τα κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους με λογής εξυπηρετήσεις και βεβαίως, τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξουσίας που τα τρέφει. Και την ίδια στιγμή που αυτό το τρίγωνο λειτουργούσε απρόσκοπτα, η χώρα βυθιζόταν. Και κάποιοι, έστελναν αφορολόγητες τις καταθέσεις τους στις Παρθένες Νήσους».

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε από τον τύπο, τι απεκάλυψε σχετικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η έκθεση των ορκωτών λογιστών που μπήκαν στα γραφεία της ΝΔ και έκαναν φύλλο και φτερό τα λογιστικά βιβλία του κόμματος περιγράφει έναν «θησαυρό»...
Οφειλές σε τράπεζες (200 εκ. ευρώ), απλήρωτα τιμολόγια σε δεκάδες προμηθευτές, ακόμα και απλήρωτους εργαζόμενους για πάνω από επτά μήνες».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Που βρίσκεται η νέα έρευνα του προϊστάμενου Εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος κ. Δραγάτση και τους Εισαγγελείς κκ Αθανασίου και Μπρη, ως προς την ανάσυρση από το αρχείο της δικογραφίας με τις ποινικώς κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις των τραπεζικών στελεχών που διαχειρίστηκαν άμεσα και έμμεσα τις χρηματοδοτήσεις - δανειοδοτήσεις των κομμάτων, τα γνωστά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό "θαλασσοδάνεια των κομμάτων";

2. Θα αξιοποιηθούν οι 44 σελίδες της από 15/03/2013 πορισματικής αναφοράς του Εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη, που περιγράφει με τον πλέον λεπτομερή τρόπο το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων που χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση την εκχώρηση των μελλοντικών χρηματοδοτήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό;

3. Θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών όπου υπάρχουν και όσο ψηλά και αν βρίσκονται στις κομματικές και τις τραπεζικές ηγεσίες.

4. Θα εξεταστεί γιατί επί ένα ολόκληρο μήνα έμεινε θαμμένο το 2013 το ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΛΟΥΔΗ μέσα στα συρτάρια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, παρέχοντας έτσι όλο τον απαραίτητο χρόνο στην τραπεζική και κομματική διαπλοκή να οργανώσει και να εκτελέσει το έγκλημα της Τροπολογίας 390/37/2013, που έστειλε τη δικογραφία στο αρχείο;

5.Γιατί ένα τόσο σημαντικό έγγραφο, δεν προσκομίστηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή;

6. Θα αποτελέσει εσωτερική έρευνα της δικαιοσύνης η απόδοση των ευθυνών για το «θάψιμο» του ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗ το 2013, επί έναν ολόκληρο μήνα, στα συρτάρια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
- Να κατατεθεί στη Βουλή επίσημα το συγκεκριμένο πόρισμα.

7. Συντρέχουν εν προκειμένω, ναι ή όχι, οι προϋποθέσεις του νόμου περί σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Σχετικές ειδήσεις