ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Η κοινωνία αναζητά νέα πρόσωπα, κάποιοι να βγουν στην σύνταξη

Θεοδωράκης: Η κοινωνία αναζητά νέα πρόσωπα, κάποιοι να βγουν στην σύνταξη

«Η κοινωνία αναζητά νέες ιδέες και νέα πρόσωπα», τονίζει ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real news αναφερόμενος τη δημιουργία του νέου μεταρρυθμιστικού φορέα για τον οποίο έχει ξεκινήσει διάλογος τους τελευταίους μήνες με προοδευτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Δράση, Οικολόγοι).

Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας για τη συγκρότηση και στελέχωση του φορέα, σημειώνει ότι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κ Τσίπρα δεν θα στραφούν αναγκαστικά πίσω, στα κόμματα πού οδήγησαν την κοινωνία στη σημερινή κατάσταση.

Υπογραμμίζει δε, ότι «εάν ο κόσμος δει στην πρώτη γραμμή του «νέου Κινήματος» όλους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα λάθη του παρελθόντος, τότε δεν θα έρθει» Συγκεκριμένα για τους πρώην υπουργούς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέει, ότι κάποιοι είναι αξιόλογοι και μπορούν «να συμμετέχουν αλλά να μην οδηγούν» κάποιοι πρέπει να βγουν στη σύνταξη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνείται για το νέο φορέα την ονομασία της κεντροαριστερής παράταξης καθώς όπως επισημαίνει έχει οικειοποιηθεί τον όρο ο πρωθυπουργός με αποτέλεσμα να «είναι σαν να λες: «είμαι στην ίδια περιοχή».

Ξεκαθαρίζει ότι το ΠΟΤΑΜΙ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ερωτηθείς για τη ΝΔ τονίζει ότι «είναι ένα συντηρητικό κόμμα με μεγάλες ευθύνες για την χρεωκοπία της χώρας. Μπορεί να έχει κάποιους ανθρώπους που πιστεύουν πλέον στις μεγάλες αλλαγές αλλά η λύση δεν θα έρθει με ξαναζεσταμένες συνταγές».Την πρόταση του πρωθυπουργού περί συνταγματικής αναθεώρησης ο Σταύρος Θεοδωράκης, τη χαρακτήρισε «συντηρητική και γραφειοκρατική».

Πρόσθεσε ότι «με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αλλάζει το πολίτευμα» και επεσήμανε ότι πρέπει «να μελετηθεί η πρόταση για εκλογή από ένα «διευρυμένο σώμα, περίπου 400 εκλεκτόρων». Αναφερόμενος στην πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών , προκειμένου να αλλάξει ένας νόμος, την απέρριψε ως αναξιόπιστη, θυμίζοντας κάτι ανάλογο που έγινε πριν 15 χρόνια όταν κάποιοι «μάζεψαν ένα εκατομμύριο υπογραφές για να μπει ξανά το θρήσκευμα στις ταυτότητες».

Ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση , είπε ότι υπάρχουν σημεία επαφής σε ορισμένες αυτονόητες αλλαγές όπως: η κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών – υπουργών, η επαναφορά κάποιων αρμοδιοτήτων του Προέδρου και ο γρήγορος έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων. Επισήμανε ότι απουσιάζουν άλλες όπως η δυνατότητα για μη κρατικά πανεπιστήμια, η απόκομματικοποίηση , η αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.

Σχετικές ειδήσεις