ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δημοσιότητα σήμερα τα «πόθεν έσχες»

Στη δημοσιότητα σήμερα τα «πόθεν έσχες»

Με πολλούς μήνες καθυστέρηση θα δουν το φως της δημοσιότητας οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.

Για πρώτη φορά, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής στο διαδίκτυο, ενώ αφορούν την περίοδο του 2009.

Ωστόσο, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που οι συνθήκες διαβίωσης των περισσότερων Ελλήνων έχουν επιδεινωθεί, οι δηλώσεις αναμένεται ότι θα πυροδοτήσουν συζητήσεις. Άλλωστε, το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών διαθέτει περιουσιακά στοιχεία διόλου ευκαταφρόνητα και η –συνήθως- οικογενειακή προέλευση των στοιχείων αυτών εγείρει ερωτηματικά όχι μόνο για τη δυνατότητα των πολιτικών να αντιληφθούν τις θυσίες τις οποίες επιβάλλουν στους πολίτες, αλλά και για το ίδιο το αντιπροσωπευτικό σύστημα, στο οποίο πρόσβαση έχουν τις περισσότερες φορές μόνον άτομα με σημαντική περιουσία.

Ένα άλλο ζήτημα, που θα έρθει και πάλι στο προσκήνιο, είναι ο τρόπος ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, καθώς παρά τις εξαγγελίες, δεν έχει γίνει επί της ουσίας διερεύνηση του «πόθεν».