ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρενάρει τις εκλογές ο Βενιζέλος

Φρενάρει τις εκλογές ο Βενιζέλος

Αντίθετος σε εκλογές πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, ενώ εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για το PSI κάτω από δύσκολες συνθήκες» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή.

Επιχειρώντας να επισκιάσει τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο κάθε άλλο παρά καλές σχέσεις έχει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προειδοποίησε ότι τυχόν εκλογές πριν το νέο δανειακό πρόγραμμα επιτείνουν την αβεβαιότητα, κάτι που «δεν βοηθάει τη διεθνή θέση της χώρας και την ψυχολογία».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές «πριν συμφωνήσουμε όλοι μαζί το νέο πρόγραμμα. Και ποιος θα ήθελε να μεταφερθεί για μετά τις εκλογές η λήψη αυτών των αποφάσεων που απαιτούν ευθύνη και συναίνεση».

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις για το PSI εξελίσσονται σε θρίλερ για γερά νεύρα, καθώς το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων είναι στον «αέρα». Η αποχώρηση του ισπανικού fund Vegas από τις διαβουλεύσεις, απειλώντας με αγωγές και καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία δεν είναι εθελοντική, επιδείνωσε τις –ήδη σκληρές- διαπραγματεύσεις, που κρέμονται από μία «κλωστή».

Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπαγωγή των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελληνική κυβέρνηση στο αγγλικό δίκαιο είναι δεδομένη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος καλείται να αντιμετωπίσει την πρώτη μεγάλη κυβερνητική κρίση, μετά την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει σε νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Με τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Παπαδήμος αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να βρει τη «χρυσή τομή», καθώς τυχόν εμπλοκή θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, με στόχο την εξασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η άρνηση της ΝΔ σε ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.