ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στον αέρα» το μισθολογικό

«Στον αέρα» το μισθολογικό

Συνεχίζονται οι φουρτούνες για την κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού με την κρίση για την μείωση των επικουρικών συντάξεων, επί τάπητος έρχεται η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Με αυτό το θέμα στο επίκεντρο, ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος συναντάται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους κοινωνικούς φορείς. Θα τους ζητήσει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για την μείωση του εργατικού κόστους πριν έρθει στη χώρα μας η Τρόικα και προσπαθήσει να επιβάλλει τις δικές της απόψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργοδότες δεν επιθυμούν τη μείωση του κατώτατου μισθού (η οποία σημειωτέον θα επηρεάσει όλες τις μισθολογικές κλίμακες), αφού θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη. Ως αντιπρόταση φέρνουν την μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Με αυτή την πρόταση δεν συμφωνεί η Τρόικα, όμως. Η μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει ως αποτέλεσμα μεν την μείωση του εργατικού κόστους στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα θα περιορίσει τα κρατικά έσοδα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδυνεύσει να πέσει έξω ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2012, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έτσι φαίνεται πως οι δανειστές μας δεν θα θέλουν να ακούσουν μια τέτοια προοπτική, χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον αντιστάθμισμα εσόδων.

Οι εκπρόσωποι στης ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θεωρούν πως μειώνοντας τους μισθούς, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα και θα συγκρατήσουν την αυξανόμενη ανεργία, αφού μια επιχείρηση με λιγότερα έξοδα θα έχει τους ίδιους εργαζόμενους.

Αυτή τη δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός και ουσιαστικά να παίξει το ρόλο του διαιτητή σε ένα παιχνίδι που, όπως όλα τα τελευταία δύο χρόνια, θα έχει μόνο χαμένους.