ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν δίνει λευκή επιταγή στον Παπαδήμο η ΝΔ

Δεν δίνει λευκή επιταγή στον Παπαδήμο η ΝΔ

Εκλογές στα τέλη Μαρτίου με στήριξη στο συγκεκριμένο έργο της κυβέρνησης που έχει συμφωνηθεί, η θέση της Συγγρού.

Νερά μοιάζει να βάζει η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς η ΝΔ -διακρίνοντας την απουσία «κόκκινων γραμμών»- φροντίζει πια να δηλώνει σαφώς και καθημερινά τη στήριξή της στο έργο που έχει αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος, υπενθυμίζοντας όμως σε όλους τους τόνους πως ο σκοπός ορισμού του κυβερνώντος σχήματος είναι απολύτως καθορισμένος από την αρχή.

«Η μεταβατική κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη αποστολή που είναι η αποδέσμευση της 6ης δόσης, η ολοκλήρωση του PSI, η κύρωση της δανειακής σύμβασης και η δρομολόγηση εκλογών μέσα σε συνθήκες ομαλότητας», υπενθυμίζουν επιτελικά στελέχη της Συγγρού, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως η ΝΔ θα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια, δίχως όμως να υποκύψει στην αποδοχή νέων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων οδήγησε τον τόπο στο σημερινό αδιέξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, στενοί συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά, φροντίζουν –μέσω δημόσιων τοποθετήσεών τους- να στέλνουν καθημερινά, πολλαπλά μηνύματα στο Μαξίμου, προειδοποιώντας πως, «οι θέσεις δεν είναι πουκάμισα για να αλλάζουν» και πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να βάλει την υπογραφή της σε:

• Περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων δίχως αντίκρισμα

• Ενδεχόμενη προώθηση των κυβερνητικών σκέψεων για τις Επικουρικές

• Νέους φόρους και χαράτσια

«Δεν δεχόμαστε τα πάντα»

«Αν προσπαθήσουν κάποιοι να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και υπάρχουν και πράγματα στα οποία δικαίως διαφωνήσαμε και διαφωνούμε», υπογράμμισε ο ίδιος ο αρχηγός της παράταξης, Αντώνης Σαμαράς, πριν από μερικά μόλις εικοσιτετράωρα μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του και καθιστώντας σαφές πως είναι έτοιμος να πει και ηχηρά «όχι», εφόσον χρειαστεί, σε επώδυνες ή λαθεμένες αποφάσεις που θα του παρουσιαστούν ως αναπόφευκτες.

Αμφισβήτηση στο πρόσωπο Παπαδήμου

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ασκούν κριτική στη μεταβατική κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Λουκά Παπαδήμο, με πιο χαρακτηριστική ίσως την αποστροφή του Γραμματέα Συνδικαλιστικού της ΝΔ, Γιάννη Μανώλη, που μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε τον κο Παπαδήμο «τροχονόμο της τρόικας», εξηγώντας πως ο πρόεδρος της κυβερνήσεως «οφείλει να λέει και κάποια όχι, οφείλει και να διαπραγματεύεται κάτι, οφείλει να κάνει μια άλλη κουβέντα με την τρόικα, δεν οφείλει αν θέλετε να είναι ο απόλυτος υποστηρικτής των όσων λέει η τρόικα, τότε δεν θα είχαμε ανάγκη για πρωθυπουργό».

«Το “προπατορικό αμάρτημα” της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η απουσία προγραμματικής συμφωνίας»,τόνισε από την πλευρά του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εντοπίζοντας αδυναμίες στη «γέννηση» του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος (ράδιο 9).

Πιο σκληρός, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, που προκάλεσε σειρά συζητήσεων, δηλώνοντας ευθέως πως «γι' αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση, η περίοδος με τα κουφέτα τελείωσε. Ο μήνας του μέλιτος έχει λάβει τέλος. Τώρα πια η κυβέρνηση καλείται να διεκπεραιώσει ουσιαστικά το ρόλο της, δηλαδή το ρόλο της μεταβατικής κυβέρνησης και τα κόμματα που τη στηρίζουν, για το σκοπό που τη στηρίζουν, να δείξουν ότι πραγματικά τη στηρίζουν γι΄ αυτό που έχει αναλάβει και να δούμε πόσο τα κόμματα θα νερώσουν το κρασί το οποίο έχουν στο ποτήρι τους» (ΝΕΤFM).

Αιχμηρά και γεμάτα υπονοούμενα είναι και τα σχόλια επιτελικών στελεχών που χειρίζονται θέματα οικονομικά και εργασιακά. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούν κάποιοι να ανοίξουν μέτωπα που δεν είναι στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών… Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Παπαδήμος δεν θα είναι μια πολιτική συνέχεια του κ. Παπανδρέου» (Flash), τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο θέμα των περικοπών και αποφεύγοντας έτσι να δηλώσει «τυφλή στήριξη και εμπιστοσύνη», παρά μόνο ελπίδα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που στενοί συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά, ακροβατούν λεκτικά, προδίδοντας την οργή τους για την έως τώρα εικόνα της μεταβατικής, επιχειρώντας παράλληλα να μην αφήσουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησής της, εάν η τελευταία περιοριστεί στο έργο της. «Δεν είναι η πρόθεσή μας να ρίξουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν θέλαμε να τη ρίξουμε έχουμε καθημερινά πολλά περιστατικά που θα μπορούσαμε πραγματικά να το κάνουμε. Αλλά προς Θεού, έχουμε συμφωνήσει όλοι και το λέμε με ειλικρίνεια να βοηθήσουμε το έργο της. Μη ξεχνάμε ότι στις προγραμματικές δεν είπε κάτι τέτοιο ούτε ο κύριος Παπαδήμος, ούτε ο κύριος Βενιζέλος. Είναι έξω από τις προγραμματικές. Δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Δεν ξέρω ειλικρινά ποιος είναι ο λόγος. Πάντως αν είναι ο λόγος κάποιοι να θέλουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις μπορούν να το πουν ειλικρινά και να το πουν διαφορετικά. Δεν θα πρέπει να παίζουν με τη φωτιά της κοινωνικής έκρηξης», είπε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΤ1 97,2).

«Θέλουμε να κάνει καλά αυτή τη δουλειά που της ανέθεσε η ελληνική Βουλή και μέχρις εκεί. Ενοχλούμαστε όμως αφόρητα όταν κάθε μέρα βγαίνει και ένα καινούριο φασούλι, που είναι έξω από τη συμφωνία, έξω από τις προγραμματικές, που είναι ένα καινούριο μέτρο, ένα καινούριο βάρος, είτε αυτό λέγεται επικουρικές, είτε λέγεται δώρα, είτε, είτε, είτε, είτε…έλεος!», η χαρακτηριστική μάλιστα αποστροφή Νικολόπουλου, στο ίδιο μέσο, που αποκαλύπτει την ενόχληση της ΝΔ, για ζητήματα που τίθενται επί τάπητος, από τη σημερινή διορισμένη κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.