ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μετά από 10 χρόνια το χρέος πάλι δεν θα είναι βιώσιμο»

«Μετά από 10 χρόνια το χρέος πάλι δεν θα είναι βιώσιμο»

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδας, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και εκτίμησε πως «αν αυτά τα ομόλογα κουρευτούν στο 50%, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας», σημειώνοντας πως «αντίστοιχα ομόλογα, που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα κουρευτούν».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι διακατέχεται από τη λογική «όλα στον ιδιωτικό τομέα, καμία κοινωνική προστασία, καμία εξασφάλιση των εργαζομένων- που επί χρόνια τώρα εργάζονται και δίνουν το βιος τους σε ασφαλιστικά ταμεία».

«Χρεοκοπία», πρόσθεσε, «δεν σημαίνει μονάχα οι τράπεζες να μην έχουν χρήματα, χρεοκοπία σημαίνει να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" του χρέους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το επιτόκιο που ζητάνε οι ομολογιούχοι είναι ληστρικό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαδικασία αυτή, το λεγόμενο PSI, ακόμα και αν τελικά ολοκληρωθεί «δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση της χώρας από τον βραχνά του χρέους, γιατί μετά από 10 χρόνια και θυσίες 10 χρόνων, το χρέος θα είναι πάλι μη βιώσιμο».

Θα μας παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα την κατάληξη της συμφωνίας ως θρίαμβο, είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε υπογραμμίζοντας τη θέση τού κόμματός του για την ανάγκη ανατροπής αυτής της κατάστασης.

Επανέλαβε τέλος το αίτημά του για διεξαγωγή εκλογών προκειμένου να αποφασίσει ο λαός για τον τρόπο εξόδου από την κρίση.