ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: «Η πολιτική διαιρεί, η θρησκεία ενώνει»

Α. Σαμαράς: «Η πολιτική διαιρεί, η θρησκεία ενώνει»

Με τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την «ευαίσθητη απόφαση» που έλαβε από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να συμβάλλει στο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας για όσους έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση.

«Καμιά φορά η πολιτική διαιρεί, αλλά η θρησκεία πάντοτε ενώνει» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι έχει τακτική ενημέρωση, ακόμη και με αναφορές σε βίντεο για τη διανομή των συσσιτίων σε όσους έχουν ανάγκη και ευλόγησε τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων «σε όλους τους ναούς της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ευελπιστώντας ότι αυτή η συμβολική - μπορεί και όχι μόνο - χειρονομία θα βοηθήσει κάποιους ανθρώπους στη δύσκολη στιγμή».

Επίσης, ο Πατριάρχης Μόσχας υποστήριξε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο συντονισμός των ρωσικών φιλανθρωπικών οργανώσεων και των αντίστοιχων της Εκκλησίας της Ελλάδας, για να μετάσχει η Ρωσική Εκκλησία σε όσους έχουν ανάγκη.

«Να βγούμε αλώβητοι»

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που έχουν προκύψει «αλλά και στη μεγάλη πρόκληση να βγούμε από την κρίση αλώβητοι», αφού και η Ευρώπη ξεπεράσει τις αναταράξεις και ενισχύσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη.

Ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε και στις «πολύ καλές σχέσεις» της Ρωσικής και της Ελληνικής Εκκλησίας, οι οποίες έχουν σημασία και για τις σχέσεις «μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων ορθόδοξων χωρών».

Στα πλαίσια αυτά, έκανε λόγο για «γερούς δεσμούς» που ενώνουν την Ελλάδα και τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι η πολιτική συγκυρία έρχεται και φεύγει, ενώ «οι δεσμοί που ανάγονται στο βάθος των αιώνων, παραμένουν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον του ρωσικού λαού σε σειρά ιερών κειμηλίων που πηγαίνουν στη Ρωσία από την Ελλάδα.

Εκδήλωση προς τιμήν των νεομαρτύρων

Χθες, προς τιμήν των νεομαρτύρων Ελλάδας, Κύπρου, Πόντου και Μικρασίας, οργανώθηκε μεγαλειώδης πολύωρη πανηγυρική εκδήλωση στο Συνεδριακό Ναό του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος .

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Α. Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα.