ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια Ελληνίδα στο Νταβός

Μια Ελληνίδα στο Νταβός

Στο Νταβός βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, με την ιδιότητα της Young Global Leader, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, επιχειρηματικά στελέχη και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

Η νεαρή βουλευτής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αν και ήταν η μόνη Ελληνίδα που παρέστη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της, αναλαμβάνοντας μια σοβαρή πρωτοβουλία, υπό τον τίτλο «Μια πλατφόρμα για την Ελλάδα», μέσω της οποίας ζητούσε από την διεθνή ελίτ, συμβουλές, γνώμες και προτάσεις για τη χώρα μας, επισημαίνοντας πως χρειάζονται πολιτικές και ιδέες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά των νέων, οι οποίοι πλήττονται σε ποσοστά που ξεπερνούν το 35%.

Τα e-mail με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ιδιαίτερη στιγμή για την κυρία Αυγερινοπούλου, ήταν η συνάντησή της και η ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, στο περιθώριο της Συνόδου.

«Του είπα ότι θα ήθελα να εξετάσουμε από κοινού τη δυνατότητα να κάνουμε ανταλλαγή χρέους, όπως είχε κάνει η Κόστα Ρίκα για παράδειγμα, για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, που και αυτές χρωστούσαν πάρα πολλά χρήματα, έφτιαξαν διάφορα προγράμματα για να μειώσουν το χρέος τους. Αντί να κάνουν "κούρεμα", έκαναν ένα πρόγραμμα για την προστασία της βιοποικιλότητας, ώστε οι δανειστές τους, οι ΗΠΑ, αντί να ζητήσουν χρήματα από την Κόστα Ρίκα,, άφησαν ένα τμήμα του ποσού και η Κόστα Ρίκα επένδυσε στην προστασία του περιβάλλοντος, που είναι καλό παγκόσμια. Αυτό λοιπόν, ζήτησα να δούμε αν μπορούμε να το δούμε για την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις αναπτυσσόμενες αλλά στις αναπτυγμένες χώρες», τονίζει μιλώντας στο newsbomb η Διονυσία Αυγερινοπούλου, προσθέτοντας πως αντάλλαξε e-mail και τηλέφωνα με τον Robert Zoellick, προκειμένου να δώσουν συνέχεια στις συζητήσεις τους.

photo_augerinopoulou1

Με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick

Το τετ-α-τετ με τον Μπιλ Γκέιτς και το… ραβασάκι για την Ηλεία

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχε στο Νταβός και με τον Μπιλ Γκέιτς. Λίγες μόλις ώρες μάλιστα μετά από την υπόσχεση του βαθύπλουτου ιδρυτή της Microsoft να συμβάλλει στη διάσωση του προβληματικού παγκόσμιου ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, δωρίζοντας σε αυτό το ποσό των 750 εκατ. δολαρίων, η κυρία Αυγερινοπούλου, έσπευσε να γνωστοποιήσει και τις ελληνικές ανάγκες, ζητώντας από τον Μπιλ Γκέιτς την ενίσχυση συγκεκριμένου ιδρύματος της Ηλείας, που «φιλοξενεί», παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πρόσκληση στον δήμαρχο του Λονδίνου

Η δραστήρια βουλευτής της ΝΔ, κατέθεσε ακόμη σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη της αρχαίας Ολυμπίας μέσα από κοινά προγράμματα με την πόλη του Λονδίνου -που θα φιλοξενήσει σε λίγους μήνες τους Ολυμπιακούς Αγώνες- θέτοντάς τα απευθείας στον Δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας, Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο και κάλεσε στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στην Ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Βουλευτής Επικρατείας συμμετείχε στην Ειδική Συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των θεατών, των αθλητών, αλλά και των κρατών που φιλοξενούν το παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός, όπου έλαβε μέρος μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

Στην παρέμβασή της και απαντώντας σε όσους μιλούν για επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κυρία Αυγερινοπούλου πρότεινε να επαναλαμβάνεται η πραγματοποίησή τους και σε πρωτεύουσες, που τους έχουν ήδη φιλοξενήσει προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα χρηματοδότησής τους.

Η Βουλευτής Επικρατείας πρότεινε ακόμη, στενότερη συνεργασία μεταξύ της γενέτειρας των Αγώνων, Αρχαίας Ολυμπίας, με τη βρετανική πρωτεύουσα μέσω πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων, αλλά και μέσω των Παραολυμπιακών Αγώνων.

photo_augerinopoulou

Με τον πρόεδρο του Columbia, κ. Bollinger

Μια δυναμική παρέμβαση

Έντονη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της Βουλευτού για την κρίση στην Ελλάδα. Η Βουλευτής μιλώντας σε πάνελ με θέμα "Συστημική Δυναμική, τα σενάρια για την κρίση στην Ευρώπη" επεσήμανε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας εφαρμόστηκαν λύσεις, που είχαν επιβληθεί ανεπιτυχώς και παλαιότερα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και να αναζωπυρωθεί η ανεργία».

Η κυρία Αυγερινοπούλου, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στη δυνατότητα της Ελλάδας να ανακάμψει και τόνισε με έμφαση ότι η «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και θα παραμείνει ενεργό μέλος της Ευρωζώνης».

Σε έντονες ερωτήσεις που δέχθηκε, αλλά και σε δηκτικό σχόλιο ότι «μόνο η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» του επιχειρηματικού συμβούλου της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Νταβίντ Σέρρα η κυρία Αυγερινοπούλου απάντησε ότι «το «αντιγράφω και κολλώ» (σ.σ copy paste) οικονομικών λύσεων και μάλιστα ανεπιτυχώς, ισοδυναμεί με το να δίνεις το ίδιο φάρμακο για διαφορετικής αιτιολογίας νόσο, αφού δεν λαμβάνονται υπ' όψιν ούτε οι ιδιαιτερότητες, αλλά ούτε και τα δυνατά σημεία του κάθε κράτους προκειμένου να εξέλθει ταχύτερα από την κρίση. Η κρίση αυτή δεν είναι θέμα ελληνικό, ή ευρωπαϊκό είναι πρόβλημα παγκόσμιο, κι ως τέτοιο θα πρέπει να βρει ανάλογες λύσεις» επεσήμανε καταχειροκροτούμενη από τους παρισταμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Η βουλευτής επεσήμανε εξάλλου, ότι για την υπέρβαση της κρίσης θα πρέπει να προχωρήσει και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη σε σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, επιτρέποντας για παράδειγμα, «στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που διαθέτει και τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα να ενισχυθεί και να αναλάβει ενεργότερο ρόλο». Επιπλέον, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ, «να ενεργοποιήσουν άμεσα το νέο Μηχανισμό Σταθερότητας και να μην αναμένουν έως τον ερχόμενο Ιούλιο, διότι ο χρόνος είναι αμείλικτος και οι κατάλληλες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα.

photo_augerinopoulou2

Με τον Τάσο Αργυρό, Έλληνα ερευνητή στην Καλιφόρνια, που θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογίας

Συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ

Η κυρία Αυγερινοπούλου, ανταποκρίθηκε και στις προσκλήσεις των ξένων δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων παραχώρησε συνέντευξη στο Reuters και στην εκπομπή "Davos Today", τονίζοντας ότι «η χώρα μας και η ΝΔ συμφωνούν σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, οι οποίες θα οδηγήσουν όμως σε ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν την ανεργία, διότι το έως τώρα εφαρμοσθέν πρόγραμμα οδήγησε σε μεγαλύτερη ύφεση και την ελληνική οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2009».