ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός απροόπτου, σήμερα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Εκτός απροόπτου, σήμερα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών από την αρχικά καθορισμένη ημερομηνία, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντώνται σήμερα -εκτός απροόπτου- με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, για το τελικό ναι ή όχι στη νέα δανειακή σύμβαση.

Το κείμενο της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο έχει φθάσει ήδη στα πολιτικά κόμματα.

Παρά τις αντιδράσεις και τις διαρροές για τη στάση ΝΔ και ΛΑΟΣ, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι αρχηγοί θα συναινέσουν στην παροχή των εγγυήσεων που θέλουν οι τροϊκανοί.

Τα περιθώρια στενεύουν έτσι κι αλλιώς ασφυκτικά, αφού αύριο θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, ώστε να ξεκινήσει τη Δευτέρα και η διαδικασία για το PSI.

Η τρόικα έχει θέσει αυτές τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν ενώπιον ενός πολύ κρίσιμου διλήμματος.

Έχει να κάνει με τις συντάξεις και συγκεκριμένα διατυπώνεται περίπου ως εξής: αν δεν προχωρήσετε σε ένα κούρεμα των επικουρικών, της τάξης του 35%, τότε θα χρειαστεί να ψαλιδίσετε και τις κύριες.

Τι προτιμάτε; Προκειμένου να υπάρχουν όλα τα δεδομένα, που συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες, θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το σύνολο του ποσού που θα πρέπει να εξοικονομηθεί από αυτή τη διαδικασία, υπολογίζεται σε 500 με 600 εκατ. ευρώ.

Με τη μείωση του 15% στις επικουρικές, που θέλει η ελληνική πλευρά, ο στόχος αυτός δεν καλύπτεται ούτε κατά διάνοια.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ενδεχομένη μείωση και στις κύριες συντάξεις θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική οργή.

Μια εναλλακτική που εξετάζεται είναι να «πειραχτούν» μόνο οι κύριες των λεγόμενων «ευγενών ταμείων».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αύριο – μεθαύριο, ως κερκόπορτα και να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ταμεία.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να μειωθούν έως και 35% οι επικουρικές όταν οι βασικές είναι από κάποιο ύψος και πάνω. Ωστόσο από τις αναγωγές που έγιναν, προέκυψε και πάλι ότι η εξίσωση δεν βγαίνει.

Στο μεταξύ, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες 2,3 ώρες, τα περιθώρια πλέον έχουν μειωθεί δραματικά και όπως όλα δείχνουν, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Γι' αυτό κι αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αυτή στην οποία θα καταλήξουν οι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα στη συνεδρίαση υπό τον κ. Παπαδήμο.

Γιατί, όπως προκύπτει, απ' αυτή θα κριθούν, τελικώς, πολλά.