ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα τρικ που θα «ξεγελάσει» την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής

Ένα τρικ που θα «ξεγελάσει» την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής

Με μια ντρίπλα, που ήδη προετοιμάζεται στα κομματικά επιτελεία που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρηθεί να «περάσουν» τα σκληρά μέτρα του δεύτερου Μνημονίου από τη Βουλή, προσεχώς κι εφόσον βρεθεί η χρυσή τομή για τα 200 εκατ. ευρώ που λείπουν για να κλείσει η συμφωνία της δεύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο θα σπάσει και θα αρχίσει να φτάνει στο Κοινοβούλιο, προς ψήφιση σε …κομμάτια.

Για παράδειγμα, την Κυριακή το βράδυ κανένα από τα μέτρα αιχμής δεν θα φτάσει στην κάλπη, γιατί είναι ακόμα «φρέσκο» και κινδυνεύει να καταψηφισθεί.

Αντιθέτως, η διαδικασία θα ξεκινήσει από τα πιο ανώδυνα.

Για παράδειγμα, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι σε ψηφοφορία θα μπει το θέμα του «κουρέματος» του χρέους, της εφαρμογής του PSI, της θεσμοθέτησης των CAC’s και της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου ουσιαστικά η αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει σφήνα και κάποιο μέτρο αιχμής δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή αρμοδίως, στο παρασκήνιο, θα γίνει προσπάθεια ώστε τα περισσότερα αυτής της κατηγορίας να μετατεθούν για αργότερα.

Για την ακρίβεια, να διαχυθούν στο διάστημα από τώρα έως και τα τέλη Μαρτίου, οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία.

Ελπίζεται ότι κατ' αυτόν τον τρόπο, το πακέτο θα περάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, καθώς το κλίμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων και ειδικά του ΠΑΣΟΚ είναι το χειρότερο δυνατό.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές του εκτιμούν ότι δεν θα επανεκλεγούν και περιμένουν να καταψηφίσουν το Μνημόνιο για να εξιλεωθούν, όπως θεωρούν, απέναντι στην κοινωνία.

Κι αυτή τη φορά, την κατάσταση δεν μπορεί να σώσει καν η επιβολή κομματικής πειθαρχίας, γιατί οι αποφάσεις έχουν ληφθεί…