ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώπιον των βουλευτών του απόψε ο Σαμαράς

Ενώπιον των βουλευτών του απόψε ο Σαμαράς

«Ποτέ δεν είχε περισσότερο ανάγκη η Ελλάδα εκλογές, απ' ό,τι τις έχει σήμερα», αναμένεται να επαναλάβει, απόψε στις 20:00, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράς.

Τις εσωκομματικές πληγές, θα επιχειρήσει να επουλώσει το βράδυ, ο αρχηγός της ΝΔ, συγκαλώντας την Κ.Ο., σε μια συνεδρίαση, η οποία, για πρώτη φορά, θα λάβει χώρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Συγγρού.

Ο Αντώνης Σαμαράς, θα προτάξει για ακόμα μια φορά το αίτημα των εκλογών, επιχειρώντας να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των βουλευτών του, που ζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ θα απευθυνθεί στο «γαλάζιο» ακροατήριο επιδιώκοντας παράλληλα να «δικαιολογήσει» τη στάση του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η «υπερασπιστική γραμμή», του Προέδρου της ΝΔ, θα περιλαμβάνει από τη μία τα «κέρδη» της προσωπικής του διαπραγμάτευσης και από την άλλη «οξύ σφυροκόπημα», των κυβερνήσεων Παπανδρέου αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για ανικανότητα, ανεπάρκεια και ολοκληρωτική απουσία διαπραγμάτευσης που βάθυναν τόσο το «τραύμα», με αποτέλεσμα να «πονά», παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση των τελευταίων ωρών.

Σκοπός του Αντώνη Σαμαρά, είναι να ενδυναμώσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, στη σκιά της επερχόμενης, κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή, και με φόντο την ανταρσία των συνδικαλιστών της παράταξης, με την παραίτηση του Γιάννη Μανώλη και την προτροπή του προέδρου της ΔΑΚΕ, Νίκου Κιουτσούκη –και μέσω του newsbomb- να μην ψηφίσει κανείς τα νέα μέτρα.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το επιτελείο του, θα επιχειρήσει μια δίκαιη αποτίμηση της κατάστασης, «ζυγίζοντας» κέρδη και ζημίες ενώ θα παραδεχθεί πως «απεφεύχθησαν τα χειρότερα - και πιο υφεσιακά - από όσα μας ζήτησαν οι πιστωτές, κάποια, όμως, δεν αποφεύχθηκαν…».

Την ίδια ώρα, στοχεύοντας και στη δεξαμενή των ψηφοφόρων, θα επιχειρήσει να εκπέμψει το μήνυμα, πως τα κέρδη θα ήταν πολλαπλά, αν δυο χρόνια τώρα οι θέσεις του είχαν ακουστεί ή αν είχε πάρει στις πλάτες του τις διαπραγματεύσεις, ζητώντας «νωπή λαϊκή εντολή».

Στα χνάρια της χθεσινής, διαγγελματικού τύπου δήλωσής του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως αναμένεται να ισχυριστεί πως χάρη στις δικές του πρωτοβουλίες και προσπάθειες και χάρη στην επιμονή του:

  • Απετράπη η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που «δεν είχε "κλείσει από μέρες", όπως διαδίδουν κάποιοι, αφού ακόμη και το κείμενο συμφωνίας που εστάλη στη Συγγρού περιείχε ακόμα την κατάργηση των δύο μισθών».
  • Ματαιώθηκε η οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων, με την εξασφάλιση της εξαίρεσης από κάθε νέα μείωση των χαμηλότερων επικουρικών και των κυρίων συντάξεων.
  • Επετεύχθη, μετά από μεγάλη επιμονή, οι συνολικές περικοπές να είναι οι μισές απ' αυτές που ζητούσαν οι δανειστές, ώστε να παραμείνουν άθικτες οι αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων, την ώρα που οι τελευταίοι απαιτούσαν να γίνουν περικοπές και σε κύρια και σε επικουρικά ταμεία.
  • Απορρίφθηκε μια νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των πάντων.
  • Κερδήθηκε η μείωση του κατώτατου μισθού να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους μισθούς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, θα τονίσει ακόμη πως το όφελος της συμφωνίας είναι σημαντικό, αφού ανοίγει ο δρόμος για να «κουρευτεί» σημαντικά το ελληνικό χρέος, γεγονός που «μας επιτρέπει να ελπίζουμε ξανά».

Μήνυμα προς την Ευρώπη

«Γιατί ρωτώ τον οποιονδήποτε καλοπροαίρετο Ευρωπαίο: όταν βρίσκεσαι για πέμπτη χρονιά σε ύφεση, όταν η χώρα σου παραπαίει και η κοινωνική συνοχή της απειλείται, είναι δυνατό το μόνο «αντίδοτο» στην κρίση, να είναι ακόμα περισσότερη ανεργία και… άλλα δύο χρόνια ύφεσης; Η μάχη που δίνουμε σήμερα για τη σωτηρία της Ελλάδας αφορά και ολόκληρη την Ευρώπη. Που μπαίνει πια σε γενικευμένη ύφεση. Πολύ επικίνδυνη και για τις κοινωνίες της, αλλά και για την ενότητά της. Στη Νέα Δημοκρατία έγκαιρα διαβλέψαμε ότι ήταν λάθος η συνταγή κι έγκαιρα προβλέψαμε που θα οδηγούσε. Εκείνοι που την πρότειναν, εκείνοι που την υπερασπίστηκαν και εκείνοι που την εφάρμοσαν, ας δουν κατάματα σήμερα τις συνέπειές της. Αυτή την ώρα οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουμε πράγματι ανάγκη να αλλάξουμε πορεία στην Οικονομία μας. Όμως το καθημερινό βασανιστήριο της ακραίας λιτότητας, δεν βοηθάει. Εκτρέφει την κοινωνική έκρηξη και έναν επικίνδυνο αντί-ευρωπαϊσμό», σημείωσε εχθές απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό. Ανάλογες αναφορές αναμένεται να κάνει κ σήμερα στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς την Ευρώπη.

Οι επόμενοι στόχοι

Ο αρχηγός της ΝΔ, θα προσπαθήσει να περιγράψει και το βασικό πλαίσιο των επόμενων κινήσεών του, τονίζοντας πρωτίστως πως θα «παλέψει» να αποκαταστήσει την πληγωμένη αξιοπιστία της χώρας, να αναδείξει την άμεση προτεραιότητα της ανάκαμψης, να διασώσει την κοινωνική συνοχή, να αποφύγει τα μικροπολιτικά παιχνίδια και να δείξει στους Ευρωπαίους ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα σύντομα θα διαχυθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν δεν αλλάξει η πολιτική της ατέλειωτης μονομερούς λιτότητας.

Οι πλάτες του… αντιπροέδρου

Το μεγάλο στοίχημα, προσέγγισης των Νεοδημοκρατών, στελεχών και ψηφοφόρων, διεφάνη και από την ανάγκη παρέμβασης του αντιπροέδρου του κόμματος, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που έσπευσε να χειροκροτήσει τη στάση Σαμαρά και με την ιδιότητα του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η στάση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να διαπραγματευθεί μέχρι τελευταίας στιγμής θέματα, που αφορούν το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών και ειδικότερα των ασθενέστερων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων, εν μέσω μιας πρωτοφανούς για την Ελλάδα και τον κόσμο θύελλας, αποτελεί πράξη εθνικής ευθύνης. Είναι κρίμα, που η συνεργασία αυτή δεν είχε καθιερωθεί από το ξεκίνημα της κρίσης, όταν υπήρχε ακόμη χρόνος, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά οι μεσαίες κοινωνικές ομάδες, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, που ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία με τις προτάσεις τους είχαν προτάξει ως προτεραιότητα της πολιτικής της χώρας μας, για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη», σημείωσε αναλυτικά.