ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «παρασκήνιο» των ανακατατάξεων στη ΝΔ

Το «παρασκήνιο» των ανακατατάξεων στη ΝΔ

Η αξιοποίηση Μεϊμαράκη, Κοντού και το φλέρτ με τον Βορίδη

Στην πλήρωση των κενών θέσεων, που δημιουργήθηκαν μετά τη διαγραφή των 21+1 στελεχών της ΝΔ, προχώρησε εχθές ο Αντώνης Σαμαράς, επιστρατεύοντας στελέχη από το παρελθόν και δημιουργώντας παράλληλα τις προοπτικές υποδοχής νέων προσώπων, όπως του Μάκη Βορίδη.

Το παρασκήνιο του εσωκομματικού «ανασκουμπώματος», εδράστηκε στη λογική της ενίσχυσης της εικόνας της ΝΔ, που είχε μόλις λαβωθεί από την απομάκρυνση του 1/3 της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

Η επιστράτευση τριών προσώπων, ήταν όμως αυτή που συζητήθηκε περισσότερο. Η αξιοποίηση του έμπειρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ως επικεφαλής του τομέα Εσωτερικών, θεωρήθηκε ως η ηχηρότερη κίνηση Σαμαρά, ενόψει εκλογών.

Οι γνώσεις του και η ικανότητα του, πάνω σε εκλογικές αναμετρήσεις αναμένεται να φανεί εξόχως χρήσιμη στη Συγγρού. Επιπλέον, ο κος Μεϊμαράκης, εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει άριστα τα κενά που δημιουργούν ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος αλλά και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Τασούλας, που δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν το μέγεθος των διαρροών προκειμένου να ενημερώσουν τον αρχηγό της ΝΔ, πριν ζητήσει κομματική πειθαρχία. Τέλος, οι σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με το Καραμανλικό στρατόπεδο δεν είναι αμελητέες.

Άλλωστε η κρούση Σαμαρά, προς αυτό το μέτωπο φαίνεται και από την υιοθέτηση και τακτική αναπαραγωγή της αποστροφής του πρώην Υπουργού, Προκόπη Παυλόπουλου, πως «προτιμώ την αβεβαιότητα της σωτηρίας, από τη βεβαιότητα της καταστροφής».

Δυο ακόμη πρόσωπα, του νέου οργανογράμματος, συζητήθηκαν έντονα στα πηγαδάκια. Το πρώτο αυτό του Αλέξανδρου Κοντού, το όνομα του οποίου είχε αρχικά εμπλακεί με την υπόθεση του Βατοπεδίου και που αξιοποιήθηκε στον τομέα Περιφερειακής Πολιτικής και το δεύτερο όνομα, εκείνο του πρώην υφυπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, που αν και υπήρξε ο μοναδικός βουλευτής που είχε «καρατομηθεί», κατά τον πρώτο εσωκομματικό ανασχηματισμό του Αντώνη Σαμαρά, εχθές επανήλθε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος.

Την ίδια ώρα, βέβαιη θεωρείται από πολλούς η ένταξη του Μάκη Βορίδη στη ΝΔ. Το πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ, που διατηρεί την Υπουργική του Καρέκλα στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, μοιάζει σε πολλούς να ταιριάζει με το περιβάλλον Σαμαρά, αν και πολλοί φοβούνται πως η έλευσή του στη Συγγρού θα αλλάξει μερικώς την εικόνα της παράταξης.

Οι 21 +1 της ΝΔ

Οι εσχάτως διαγραφέντες βουλευτές δεν δείχνουν να ακολουθούν κοινή γραμμή.

«Ούτε ομάδα είμαστε ούτε έχουμε πίσω δεύτερες σκέψεις. Γιατί πολύ απλά συναντηθήκαμε το βράδυ της Κυριακής οι περισσότεροι.... Θέλω να πω δηλαδή ότι υπάρχει μια ανομοιογένεια», δήλωσε εχθές, ο κος Κώστας Γκιουλέκας, αμφισβητώντας τα σενάρια που θέλουν τους 21 να εντάσσονται στο ΛΑΟΣ ή στο ψηφοδέλτιο του Πάνου Καμμένου.

Το ίδιο ξεκαθάρισαν και οι κύριοι Τζίμας, Λεονταρίδης, Καρασμάνης και Καρυπίδης, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως ορισμένοι έχουν λάβει δεσμεύσεις επιστροφής στο κόμμα, μετά από επίσημη δήλωση μεταμέλειας.